tisdag 8 juni 2010

BULLAR FÖR OVÄNTAT BESÖK

I går rörde jag mig i köksregionerna och jag stannar kvar där i dag också.
För många år sedan hittade jag ett recept i ICA-Kuriren på mycket goda och lättbakade bullar. Dessutom är de (nästan) utan fett och socker och man gräddar dem i stekpanna. Vilket ju är en fördel så här på sommaren då man kanske inte alltid har tillgång till ugn.
-
Är det alldeles brödtomt i frysen när främmandet kommer så rör man ihop degen, ställer eventuellt ner bunken i varmt vatten för snabbjäsning, sätter stekpannan på plattan och gräddar bullarna medan kaffet kokar. Och... voilà, rykande färskt och jättesmarrigt bröd att bjuda gästerna på.
Här kommer receptet:
-
Stekpannebullar
Assiett "Scala", design Berit Ternell för Gefle.
-
STEKPANNEBULLAR, ca 20 st
2 dl mjölk
1/3 pkt jäst
1/4 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
5 dl vetemjöl
-
Smaksättning:
1 tsk malen kardemumma - eller skal av en halv citron.
-
Till gräddning:
smör och rapsolja
OBS! Matskedarna får inte ligga kvar i degen mellan gräddningarna, då blir degen inte så porös.
-
Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken, tillsätt resten, sedan saltet, sockret och ägget. Arbeta in vetemjölet. Degen ska vara lös. Ställ den att jäsa till dubbel storlek.
-
Värm en stekpanna. Lägg i en rejäl klick smör och lite olja. (Använd teflonpanna för fettfattigare variant.)
-
Lägg i klickar av degen med hjälp av två matskedar. När bullarna fått fin färg vänds de. Lägg sedan upp dem på papper för att rinna av (behövs bara vid mycket fettanvändning) och strö eventuellt över lite socker. Bullarna går bra att frysa.
---
Det var allt för i dag. Nu tar jag av mig förklädet och lämnar köket. Ha en bra kväll!

5 kommentarer:

  1. Tack,det där ska jag testa!!!!

    SvaraRadera
  2. Just nu känner jag mig sugen på något riktigt gott. Det är nästan så jag får lust att plocka fram stekpannan.

    SvaraRadera
  3. @Yvonne: Ja, prova, bullarna blir faktiskt oväntat goda. Själv har jag aldrig smaksatt dem med citronskal, utan bara med kardemumma för jag tycker den kryddan är så god i vetebröd.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  4. @Gunnel: Vi skrev visst samtidigt!!! Du gör bullarna i ett nafs så bara fram med stekpannan!
    Och du har ju ätit dem så du kan intyga att de är goda. Eller?

    SvaraRadera