onsdag 9 juni 2010

SOM HUND OCH KATT

Mammas kudde
-
När min mamma fyllde 25 år fick hon en broderad kudde i present av sin mor. Motivet var en hund i vitt och en katt i brunt. Garnet som mormor använt till det söta paret kom från gamla strumpor som hade tjänat ut, men som mormor inte nändes kasta bort. (Sparandet av allehanda ting har gått i arv från mor till dotter i flera generationer...)
-
Alltså tvättades strumporna väl och repades upp. Mormor var en mycket kreativ och konstnärlig kvinna så med flinka fingrar och på fri hand broderade hon det gulliga motivet. Men efter många och småtuffa kuddår blev det svarta bakgrundstyget så småningom väldigt nött och tunt. Trådarna hängde och för att inte hela konstverket skulle gå förlorat så föreslog jag mamma att vi skulle låta kudden stiga i graderna och bli en tavla. Då skulle ju slitaget avstanna.
-
Sagt och gjort - vovven och missen nästades fast på ett nytt, stadigare tyg och placerades bakom konvext glas och oval, gammeldags ram i svart med guldrand. Efter detta steg i karriären hamnade de söta vännerna av någon anledning på min vardagsrumsvägg. Numera hänger de på min hallvägg och hälsar besökare välkomna.
-
En onsdagskväll i juni och solen strålar. Blir det grillmiddag? God middag!

2 kommentarer:

  1. Vackert konstverk av din mormor.
    Det blev ingen grillmiddag, det blev en god middag tillagad av herrn i huset. Han är duktig i köket men lite snål med saltet. Men bättre för lite än för mycket.

    SvaraRadera
  2. Hundar och katter är trevliga! Och sedan länge kära motiv på alla möjliga saker.

    SvaraRadera