söndag 23 februari 2014

SKRÄPPOSTENS KONSEKVENSER

På förekommen anledning sätter jag idag in samma inlägg på båda mina bloggar.

Under en månads tid har jag fått in nästan 2000 skräpkommentarer (spam) till min andra blogg, Pyssel och Pinaler. Kommentarerna i fråga består bara av en massa ord och www-adresser och skickas automatiskt ut av en dator till så många adresser som möjligt, t.ex. bloggar/blogginlägg. Det har hela tiden varit samma inlägg som drabbats.
En del av spam är rent nätfiske, s.k. phishing.

Man ska aldrig någonsin klicka på och öppna spam utan genast bara ta bort skräpet.
Tack och lov så fungerar Bloggers skräppostfilter riktigt bra så eländet kommer inte ut på bloggen, utan hamnar där det hör hemma, i "soptunnan" (skräppostlådan).
Men gissa om jag är urless på att kolla och tömma den flera gånger per dag... Rätt vad det är så kan ju något idiot-utskick slinka genom skräppostfiltret.
 
 Ja, ni ser, jag sliter mitt hår som blivit alldeles grått av ilskan och extrajobbet.
Detta måste få ett slut, så nu har jag bestämt att åter börja med en kontrollkod på Pyssel och Pinaler, d.v.s. du som kommenterar måste fylla i ord eller siffror för att "bevisa att du inte är en robot", som det brukar stå.

Jag är ledsen att behöva göra så här - jag vill att det ska vara enkelt att kommentera - men jag hoppas ni står ut med det extra besväret.
Om dumheterna upphör så tar jag givetvis bort kontrollkoden. Åtminstone till nästa attack.
Få se hur länge Snaquesaligt klarar sig. Jag väntar bara på att den också ska drabbas. Förhoppningsvis får jag vänta förgäves.

I fredags skrev Miras Mirakel om att vi bloggare bör säkerhetskopiera våra bloggar.
Läs Miras berättelse här om vad som kan hända - och händer allt oftare. Om vi har riktig otur.
 BLÄÄÄ!
Tji fick ni dumskallar/datorer som försöker dränka min blogg med era idiotiska utskick!
Jag ger er en riktigt ful grimas!
Och den gäller även alla som kapar andras bloggar.
Må ni drabbas av återkommande angrepp av ettermyror! Som aldrig ger upp!

8 kommentarer:

 1. Jag har också fått skräpkommentarer men inte alls i lika stor omfattning. Bra dock att man kan stoppa eländet när det blir så mastigt som för dig.

  SvaraRadera
 2. Öppna aldrig....ha en skön söndag kväll..............

  SvaraRadera
 3. Gunnel: Det senaste dygnet har det varit lugnt på skräpfronten. Toppen!

  Mufflo: Nej, det ska man akta sig för. --- Ha en skön kväll själv - och en bra början på den nya veckan!

  SvaraRadera
 4. Jag har också fått många skräpkommentarer den sista tiden. Och de tycks komma till vissa inlägg. Jag har lagt in kommentarsmoderation för äldre inlägg vilket innebär att de kommentarerna kan jag bara ta bort hos Blogger. Jag får ett mail för alla kommentarer som kommer in på bloggen och det har varit många jag har fått ta bort bara nu på sista tiden.
  Jag kollade den svenska fixarbloggen och nu har jag gjort en kopia av min blogg. Visste faktiskt inte ens att man kunde göra det även för kommentarer och inlägg.

  SvaraRadera
 5. Även jag har kommentarkoll för äldre inlägg. Du vet väl att man dessutom kan ta bort möjligheten att kommentera alls för enstaka inlägg? Så då kan man strypa skräpet för det drabbade inlägget.

  SvaraRadera
 6. Anne-Marie: Det är så trist med alla dessa skräpkommentarer. --- Jag får också ett mail för varje kommentar som kommer in på bloggarna. Det är jättebra - dels för att inte missa om någon kommenterat ett gammalt inlägg och dels håller man koll på skräpet. Det var Mira som tipsade om det. Det är tur att det finns bloggvänner som har full dator-koll.
  Jag kopierade mina bloggar i lördags. Hoppas bara jag gjort det på rätt sätt. :/

  Mira: Tack igen för ditt tidigare tips om mail-avisering för alla kommentarer. Det är verkligen bra att se om det kommit in något nytt.
  Men hur gör man för att stänga kommentarsfunktionen för vissa inlägg? Försökte fixa och trixa med det i lördags men kom inte på hur man gör. (Det är minsann inte alltid datorn och jag är kompatibla. Jag önskar att jag hade den där "dator-genen" som varenda unge tycks ha nu för tiden.) Och om man stänger ett inlägg så ger sig väl skräpet på något annat inlägg istället.

  Hur som helst, sedan jag satte in lösenord på Pyssel och Pinaler-kommentarerna så har skräpet försvunnit. YES! :)

  SvaraRadera
 7. Om det är ett speciellt inlägg där alla kommentarer kommer kanske man kan ta bort det inlägget?

  SvaraRadera
 8. Helena: Jo, jag funderade på att göra så, men risken är väl att det då bara blir ett annat inlägg som drabbas.

  SvaraRadera