söndag 2 februari 2014

VARFÖR TITTAR JAG?

 Första deltävlingen i årets upplaga av Melodifestivalen gick av stapeln i Malmö igår kväll.
Det var inte precis så man jublade över evenemanget.
Tramsigt, flamsigt och slamsigt är ord som beskriver spektaklet.
Eller varför inte sammanfatta det till - uschligt?
Programledarna, speciellt El Refai, passar inte alls i detta sammanhang och musiken är inte heller mycket att hurra för.
Jag fattar inte varför jag tittar på eländet.
Nour El Refai och Anders Jansson - jönsiga programledare.
Plumpt - Nour El Refai´s "under-kjolen-skämt".
Med saknad minns jag gamla tiders Melodifestivaler.
De presenterades med stil, elegans och en återhållsam humor. 
 En flimrande TV-ruta ger mer underhållning än nutidens utdraaagna Mello-flams i fem delar.
Efter programmet kände jag ett stort behov av att rensa hjärnan och se något bra. Jag plockade fram en DVD med en gammal TV-serie jag köpte för en tid sedan men inte tittat på än.
Ni kanske minns "I vår Herres hage", den engelska kvalitetsserien från BBC som baserades på James Herriot´s (pseudonym för James Alfred Wight) böcker där han skriver om sitt liv som veterinär på den engelska landsbygden i slutet av 1930-talet.
Serien spelades in 1977-1990, sju säsonger och 90 avsnitt blev det. Det första avsnittet tar sin början året 1937.
De utmärkta skådespelarna Christopher Timothy (Herriot), Robert Hardy, Peter Davison och Carol Drinkwater har huvudrollerna.

Jag hade bara tänkt se det första 50-minutersavsnittet, men det var så trevligt och trivsamt att det blev två avsnitt till. Och efter dessa var Melodifestivalen bortsköljd ur kroppen. Skönt.
Och, det bästa av allt, jag har (drygt) tre veterinär-DVD till att njuta av! 

God vecka!
(Oj, vi har redan hunnit till vecka 6!)

14 kommentarer:

 1. Hm. Tror jag måste skaffa ett par, tre veterinär-dvd!

  SvaraRadera
 2. Man tittar därför att alla andra tittar och har åsikter. Gårdagens värdpar var inte lyckade, de skulle vara roliga men jag fattade inte humorn. Troligen fel på mig.

  SvaraRadera
 3. Jag tittade inte, men det räckte att titta på de små reklamsnuttar som var innan, jag förstod att det skulle bli tramsigt

  SvaraRadera
 4. Åh,denna härliga veterinärserie.Blir riktigt nostalgisk.

  SvaraRadera
 5. Jag brukar se finalen. Det är usla program med (mest)usel musik i flera veckor, man hinner bli less!

  SvaraRadera
 6. Mira: Man får hela första säsongen, fyra DVD i en box, härliga 10 timmar och 50 minuter, för 99 SEK både hos CDON och Ginza. Det är sällan en hundring ger så mycket förstklassig och mysig underhållning. :) Jag har faktiskt lust att köpa de resterande sex säsongerna...

  Gunnel: Inget fel på dig alls! Jag tror att den programledarhumorn gick de flesta förbi. Det var nog bara de själva som tyckte att den var rolig. Och så Mello-generalen Christer Björkman förstås. Han hade visst sagt att det var kul.

  Helena: Du hade helt rätt! Tramsigheten firade nya triumfer och man kunde definitivt ha använt tiden till både trevligare och roligare saker. T.ex. städat badrummet. Eller frostat av frysen. Eller sorterat tvätten. Då hade man i alla fall gjort något vettigt.

  Yvonne: Ja, visst blir man nostalgisk. Jag njöt verkligen av mina 3 x 50 minuter med veterinärerna i Yorkshire. Och fler myskvällar med dem väntar. Som sagt, allt som allt har jag nästan 11 timmar att tillbringa med dem. Jaaa!

  Maria: Du är klok som väntar med tittandet till finalen. Det räcker att se den. Detta utdragna deltävlings-tjafs är bortkastad tid. Och vilket slöseri med våra licenspengar! Det är ju kostsamma sändningar.

  SvaraRadera
 7. Och varför kallas det "Mello" nuförtiden? Kan man inte ha kvar Melodifestivalen?
  Jag undrar ibland vart Sverige är på väg.
  Tacka vet jag när ABBA var med och flera andra högklassiska artister.
  Minns inte om jag sett I Vår Herres Hage men engelsmännen brukar vara duktiga att skapa bra serier.

  SvaraRadera
 8. Anne-Marie: Antagligen tycker folk att det är för långt och besvärligt att säga/skriva Melodifestivalen. Det är de senaste åren man börjat kalla den Mello.
  Emellanåt funderar jag också på hur det står till med Moder Svea. Men jag tycker konstigheter verkar vara en genomgående trend i de flesta länder.
  ABBA gjorde musik som är alldeles fantastisk. Fortfarande blir jag lycklig över deras låtar. Jag tror inte vi får några så bra låtskrivare och artister igen. Benny Andersson och Björn Ulvaeus gör musik som är odödlig.
  "I vår Herres hage" - en av alla underbara serier från England. Där kan de alltid varit skickliga på att göra minnesvärda TV-serier. Minns du "Familjen Ashton", "Herrskap och tjänstefolk", "Forsytesagan", "Huset Eliott", o.s.v.? Man kan göra listan hur lång som helst. :)

  SvaraRadera
 9. Då vi var bortbjudna för att umgås titta på TV (en omöjlig kombination)
  genomled jag det uschliga.
  Underhållning idag är möjligen undermålig, inte mer.

  SvaraRadera
 10. Skaffaren: Det är tufft att vara TV-publik vissa kvällar. Kanske vi tittare kan kräva ersättning för misshandel av våra syn- och hörselorgan? Nej, fram för KRAVmärkta TV-program!
  Tack och lov har ju "dumburkarna" fortfarande en avstängningsknapp...

  SvaraRadera
 11. Ja en del av det var rätt plumpt man börjar väl bli gammal............

  SvaraRadera
 12. Mufflo: Då har jag varit gammal länge... ;)

  SvaraRadera
 13. Kunskapskanalen = KRAV-märkt tv!

  SvaraRadera
 14. Mira: Håller med!

  SvaraRadera