torsdag 16 augusti 2012

FRÅN HAMN TILL HAMN

Det råder ljuvligt sommarväder vid Norrbottenskusten. Strålande sol från en klarblå himmel, 22-25 sköna grader och svaga vindar. Varma dagar följs av ljumma kvällar, idealiska för promenader. Igår kväll passade bästa väninnan och jag på att stadsvandra medan hennes make var på ishockey i Coop Arena. (Luleå mötte ärkefienden Skellefteå i en träningsmatch och åkte på däng av västerbottningarna med 2-5. Inte alls kul. Hoppas det går bättre när allvaret börjar.)

Kuststaden Luleå, vars stadscentrum ligger på en halvö, har både en Norra Hamn och en Södra Hamn. Det bästa med staden är nog närheten till vatten. Var man än befinner sig så är det aldrig långt till böljan den blå. Vi bestämde att vår promenad skulle gå från Norra till Södra och tillbaka.

Onsdagskvällens två timmar (med fotopauser) långa vandring i kvällssolen utgick således från Norra Hamnen där väninnan med make bor. Efter bara några minuter närmade vi oss Gültzauuddens lilla anddamm.
(Alla bilder är klickbara. Och vill ni veta mera så klickar ni på länkarna.)

En gullig mini-fyr! Mitt bland änderna.
Stillsamma fåglar – i alla fall just där och då.
I bakgrunden syns den norra infarten till Luleå. 

 Bergnäsbron, Luleås södra infart, invigdes 1954. Den var då Sveriges längsta bro över öppet vatten. 

Mellan första och andra spannet, från stadssidan sett, har Bergnäsbron en klaff som som öppnas då och då för höga båtar som ska till Norra Hamnen. 

 Vid Södra Hamnen låg för länge sedan Sveriges största skeppsvarv.

 Från Södra Hamnen kan man se statsisbrytarna vid Victoriahamnen. I bakgrunden syns SSAB:s silhuett. Till höger i bild seglar man ut från Luleå mot Bottenviken.

Luleås Södra Hamn med den gamla hamnkranen. Den var på vippen att rivas, men då blev det fart på Luleåborna: "Ni vågar inte röra vår fina kran!" Nu är kranen upprustad och nymålad och pryder den södra hamnplanen. Bakom och till vänster om kranen syns bostadsrättsföreningen Södra Hamnen, de s.k. Tutti Frutti-husen, så döpta av folkhumorn med anledning av husfasadernas partier i svala pastellfärger. 

Under vår promenad mötte vi två lurviga sötnosar som också njöt av den härliga sommarkvällen. Och de var gärna med på bild.

Tillbaka i Norra Hamn.
Längst där borta, under solen och "åt höger", sträcker sig E4 mot Haparanda och finska gränsen. Åker man "åt vänster" bär det av söderut.

Onsdagens sista solstrålar.
(Den "obehagligt" vackra utsikten från väninnans balkong. Usch, jag är fruktansvärt avundsjuk, ska ni veta!)

Det var allt för denna gång. Nästa gång blir det bilder på några fina gamla byggnader i Luleå.

Må väl! Och njut av sensommardagarna!

9 kommentarer:

 1. Tack för ett fint bildreportage från din vackra hamnstad! Och en fyr har du lyckats få med också! (har ni några "riktiga"? det borde ju finnas i en hamnstad) Men vet du... jag får inte ihop solnedgångsbilderna från väninnans balkong! Om det inte är en soluppgång, förstås... ;)

  SvaraRadera
 2. Trevlig vandring i sommarkvällen var det.
  Mira: Den sista bilden är från min balkong på 4:e våningen tagen ungefär 21.00 och det är garanterat solnedgång.

  SvaraRadera
 3. Mira: Tack, roligt att du gillade mitt lilla bildsvep.
  För att nå vår närmaste fyr, Rödkallen, måste man långt ut till havs i Luleå skärgård. Jag har aldrig besökt den (jag är för mycket landkrabba) så jag får hålla till godo med ändernas pyttefyr. ;o)
  Näst sista solnedgångsbilden är tagen nere på marken just innan hissturen upp fyra våningar. Snabbt ut på väninnans balkong - då hade en del av molnen flyttat sig från solskivan.

  SvaraRadera
 4. Gunnel: Ett försenat svar på din kommentar. Kan inte något politiskt parti sätta upp på sitt program att det ska införas fler ljuvliga sommarkvällar? Det partiet får min röst.

  SvaraRadera
 5. Ja, hockeyn fortsätter sommar som vinter.lite svårt att fatta bara......

  SvaraRadera
 6. Luleå är vackert...men det blåser ju nästan jämt...

  SvaraRadera
 7. Mufflo: Numera är ju hockey en året-om-grej. Annat var det förr, då var det bara kung Bore som kunde fixa isen.

  Gila: Ja, och från alla håll! Och ofta även mitt i vintern. Men faktiskt var det flera helt vindstilla dagar förra veckan. Fantastiskt!

  SvaraRadera
 8. Åh, jo. Men jag trodde att solen gick ner i väster. Och utanför Luleå ligger ju Öster-sjön...

  SvaraRadera
 9. Mira: Jodå, även här uppe i Luleå går solen ner i väster - i en vik av Luleå älv. Och öster om staden ligger... Bottenviken. ;o)

  SvaraRadera