fredag 24 augusti 2012

GISSA VEM SOM KOMMER PÅ MIDDAG

Lördagen den 19 oktober 1968, mellan 18:30 och 20:25 satt jag i en fåtölj på biografen Spegeln, längst ner i Luleå Shoppingcenter, tillsammans med min fästman. Biljettpriset vi betalat var kronor 5:75, alltså 11:50 för två. Filmen vi såg, Gissa vem som kommer på middag, kom att bli min favoritfilm, alla kategorier. Tre av de skådespelare jag beundrade mest hade de bärande rollerna, Katharine Hepburn, Spencer Tracy och Sidney Poitier. Den fjärde viktiga rollen spelades av Katharine Houghton, som faktiskt var Hepburns systerdotter.

I den bok där jag genom åren fört noggranna anteckningar om filmer och andra evenemang jag varit på, så har jag bara skrivit fyra ord:
"Filmen var jättebra! Toppen!"
Den recensionen skriver jag under på än idag. När filmen sändes på TV första gången bandade jag den förstås. Och när den sedan släpptes på DVD var den ett givet köp.

(Klickbara bilder.)

Det var ingen slump att filmen tilldelades två Oscars, varav den ena gick till Katharine Hepburn för bästa kvinnliga huvudroll.
Här kan man tala om skådespeleri av högsta klass. Hepburn och Tracy är lysande i sina roller som det äkta paret vars dotter, Houghton, plötsligt kommer hem och presenterar sin fästman, spelad av Poitier. Detta blir början till en förvirrad och turbulent dag i flera människors liv. Filmen, regisserad av den kände Stanley Kramer, bjuder på allvar, humor, värme och en nyttig och spännande inblick i våra egna tankar och fördomar. När den spelades in 1967 tog den ju upp ett mycket kontroversiellt ämne.

Har ni möjlighet att få tag i denna "pärla" så kan jag verkligen rekommendera den. Själv ser jag om den med jämna mellanrum och njuter lika mycket varje gång. Den var barntillåten vid premiären.
"Gissa vem som..." blev Spencer Tracys sista film, han dog bara några veckor efter inspelningen.

Ha en skön fredagskväll! 

6 kommentarer:

 1. Allt var inte bättre förr men jag undrar om inte filmera var det.

  Jag såg i Aftonbladet en recension på en film med Sylvester Stallone, Dolf Lundgren och Arnold S. Inte springer man ihjäl sig för att se The expendables 2.

  SvaraRadera
 2. Gunnel: Åtminstone var de flesta filmer trevligare förr. Inte så mycket våld och terror som nu.
  Jag visste inte ens att Sylvester, Dolph och Arnold hade en ny rulle på G. De filmer det gänget gör undviker jag.

  SvaraRadera
 3. Åh, Spencer Tracy. Trodde nästan ingen mindes honom idag. Kan inte ha varit gammal när jag såg "Havets hjältar" - men jag minns den fortfarande!

  SvaraRadera
 4. Ninna: Det förstår jag! Har man en gång sett Spencer Tracy så glömmer man honom inte. Stackars dagens ungdom som har missat de riktigt stora skådespelarna, legenderna. Tur att deras skådespelarkonst finns bevarad.

  SvaraRadera
 5. Dessa härliga gamla skådisar.......

  SvaraRadera
 6. Mufflo: Ja, de stod för kvalitet.

  SvaraRadera