fredag 31 augusti 2012

GRAVSKÄNDARE – MÅNADENS PÅSE NÖTTER

Egentligen är det här för allvarligt för att gå under rubriken "veckans påse nötter". Men de totalt respektlösa och hjärnbefriade dårar som, natten mellan onsdag och torsdag, vält ett 40-tal gravstenar på kyrkogården i Öjebyn utanför Piteå, tilldelas ändå denna skamliga utmärkelse. Och det blir inte bara veckans, utan MÅNADENS, ja, kanske t.o.m. ÅRETS PÅSE NÖTTER. Dessa odågor borde skämmas så öronen hänger och likaså deras föräldrar som inte lärt sina avkommor att veta hut.
Jag vet att man inte ska önska elände över någon, men nog är det frestande att göra det med de ligister som ställt till med detta. Kunde inte Vår Herre ha sett till att blixten slog ner så där lite lagom mycket i deras just då så energi- och testosteronfyllda kroppar (det var säkert maskuliner) och förlamat dem en lagom lång stund – tills polisen kom. Eller markerat det vedervärdiga i brottet genom att låta en sten falla över vandalernas egna fötter så att de låg kvar – tills polisen kom. 

Jag blir så arg, ledsen och upprörd när jag hör och läser om detta. Jag behöver bara gå till mig själv – jag skulle bli alldeles förkrossad om jag kom till mina föräldrars eller min brors grav och fann gravarna skändade på det här sättet. Det skulle vara fruktansvärt. Den stilla plats där våra kära ska få vila i ro och vi anhöriga ska kunna dröja en stund och minnas. En plats som ska vårdas och respekteras. Att skända en gravplats är bland det fulaste någon kan göra. Och så fullständigt meningslöst.

Man kan bara hoppas att man får tag i galningarna. Om man lyckas med det så skulle de först få resa upp alla omkullvräkta stenar, ställa dem på plats, städa runt omkring och sedan givetvis betala för varenda sten som blivit skadad. Efter det skulle både vandalerna och deras föräldrar bli tvingade att gå kurs och lära sig vad som är rätt och fel, och om respekt och ansvar.

Skäms gravskändare! Må ni få ert straff!
Jag kokar av vrede.

6 kommentarer:

 1. Jag håller med dig till etthundra procent. Något mera respektlöst kan man inte tänka sig. Hoppas bara att man får tag på slynglarna och att man låter dem städa upp efter sig och betala för skadorna.

  Vad är lämpligt straff för killar med mycket muskler och liten hjärna?

  SvaraRadera
 2. Gunnel: Efter att ha städat, betalat, gått kurserna och lärt sig hur man uppför sig så vad sägs om hårt kroppsarbete? Låt dem t.ex. handgräva gravar. Flera stycken per dag. Då skulle de inte orka dra omkring och vandalisera på nätterna. Det klemas alldeles för mycket med rötäggen.

  SvaraRadera
 3. Ja fy...man undrar hur det ser upp i hjärnan där.......

  SvaraRadera
 4. Mufflo: Där ekar det tomt!

  SvaraRadera
 5. Ja, där ekar tomt. Det är det som är problemet. Jag undrar jag vad som är dyrt och heligt för dessa infernaliska glopar och vad som skulle skära i deras hjärtan om man välte ikull. Eller så är det någon som redan vält ikull så mycket i deras liv, så att ingenting är dyrt och heligt längre. Ingenting...

  SvaraRadera
 6. Mira: Ofta har jag undrat samma sak. Skulle de reagera om det var deras mors, fars, systers, brors, mor- eller farförälders eller en kamrats grav som skändats? Vad, och hur mycket, skulle behövas för att skaka om dem, få dem att förstå, att känna, att ta ansvar? Är de trasiga vrak, allmänt hjärnbefriade och/eller påverkade? Man undrar verkligen.

  SvaraRadera