tisdag 21 augusti 2012

SNYGGT BYGGT

I Norrbotten är det glest mellan stiliga och påkostade gamla byggnader. Här finns inga slott, inga stora gods och herrgårdar. Medan det förmögna folket byggde stort och dyrt söderöver kämpade människorna här uppe i norr med att få sina ynka kronor att räcka till livets nödtorft. Jo, det finns naturligtvis större hus lite här och där, varav några faktiskt kallas "herrgårdar", men de är ändå ganska oansenliga i jämförelse med herrgårdarna söderut.

Jag är intresserad av arkitektur och gillar gamla vackra byggnader. Hus kan vara vackra på olika sätt. Även en gammal, sliten lagerbyggnad kan vara en skönhet. Förr utsmyckade man också enkla byggnader. Jag kan bli nästan lyrisk när jag t.ex. ser fint murade detaljer kring fönster och dörrar på en ladugård.
 Här kommer några bilder på hus som jag tycker om. Jag börjar med det jag anser nog är det ståtligaste i Luleå, Riksbankshuset. 

Det vita Riksbankshuset (som först hade en skär ton) invigdes 1902. Det ligger efter Storgatan, bara ett stenkast från Domkyrkan. (Toppen på kyrktornet syns till höger, bakom bankhusets gavel.)

Taket ovanför porten. Stiligt.

Porten. Antagligen den pampigaste i hela stan.

Det s.k. Tornhuset som ligger mellan Riksbankshuset (skymtar nere i backen) och Domkyrkan.

Tornhusets södra fasad vetter mot Domkyrkans norra långsida. Till höger efter Köpmangatan...

... ligger gamla Posthuset. För de mer bemedlade finns här fortfarande stora, ståtliga paradvåningar ovanför bottenvåningens affärslokaler.

Gamla Luleå Bryggeri, Nyckelbryggeriet. Uppfördes 1899-1902. En vacker byggnad alldeles vid Luleå älv och numera med Bergnäsbron som närmaste granne. Här är nu kontorslokaler och en restaurang. Till vänster har man gjort en förfärligt ful och missprydande tillbyggnad (som jag valde att inte ta med på bilden).
När jag var barn fick jag inför varje jul följa med pappa och köpa läskedrycker direkt från bryggeriet. En back med åtråvärd Sockerdricka, Pommac och Julmust, m.m. följde med hem och ställdes i det lilla källarutrymmet under köksgolvet. Vilken lycka!

Så här såg bryggeriet ut när det var nybyggt. Så fint.

Järnhandlaren och fastighetsägaren Carl Brandfors gamla lagerlokal. Man har nyligen rivit huset som stod till höger, men sparade tack och lov denna fina byggnad. Hoppas den får stå kvar länge till.

Härliga kontraster – ett gammalt, slitet hus och en modern, röd sportbil. I bakgrunden till höger skymtar Domkyrkan.

Luleå Stadshotell invigdes 1903.
Den 7 september 1959 utbröt en stor brand i hotellet (några pojkars oförsiktiga lek), och tredje och fjärde våningen och taket till den fantastiska festivitetssalen förstördes.

Så här såg hotellet ut innan branden. Då var det nog stadens finaste byggnad.

Efter Storgatan och mitt i centrum hittar man f.d. Ebeneser-kyrkan.  Så här ser den ut nu...

... och för länge sedan såg den ut så här.
Husen runt om är rivna och på platsen till vänster byggs nu ett stort affärs- och hotellkomplex.

Det var några av mina favoritbyggnader. Här (har lånat vykorten härifrån) finns fler hus, vyer och fakta från det gamla Luleå.

Trevlig tisdag!

8 kommentarer:

  1. Riksbankshuset är min absoluta favorit!Må dessa fåtal byggnader få vara kvar!

    SvaraRadera
  2. Håller med Yvonne om Riksbankshuset. Det är stadens stolthet. Även Ebeneser ser stiligt ut på ditt foto.

    SvaraRadera
  3. Åh, så roligt att du visar några av din stads fina, gamla hus. Som du vet är även jag förtjust i dylika. Mina favoriter är nog Brandfors lagerlokal och Ebeneserkyrkan.

    SvaraRadera
  4. Yvonne: Ja, låt oss hoppas! För många år sedan hade någon/några missnöjt protesterat mot rivningsraseriet genom att kludda lite här och där: XX - HUSMÖRDARE!
    XX var namnet på en (S)-politiker, som jag tror var byggnadsnämndens ordförande. Han fick ta kritiken, men han var nog inte ensam om att ta besluten.

    Gunnel: Riksbankshuset kanske ser extra pampigt ut för att det är vitt. Vi i norr är inte vana med stora, vita och utsmyckade hus.

    Mira: Det är något speciellt med gamla byggnader. De har själ - och "erfarenhet". Tänk vad de varit med om!
    Brandfors lagerlokal är jag också svag för. Jag gillar allt med det huset. Jag är lite avundsjuk på min bror som mycket ung jobbade (som springpojke) hos Brandfors och fick uppleva huset även från insidan. Jag skulle gärna ta en titt!

    Ebeneser har jag däremot varit in i flera gånger. Innan Luleåborna fick sitt Kulturens Hus så användes Ebeneser i några år som ett kulturcentrum, med bl.a. konsertlokal, turistbyrå och café. Vackra lokaler!
    Där caféet låg har nu en anrik ur- och guldsmedsaffär flyttat in, Fritz Olssons, en av Luleås mest kända butiker. Från början låg den i ett hus längre "till vänster", där det nu byggs ett stort affärs- och hotellkomplex.
    På www.fritzolsson.se finns lite mer att läsa om denna "institution".
    Oj, det här blev ett långt svar! F´låt!

    SvaraRadera
  5. Äldre stenhus är pampiga. När de byggdes var arbete billigare än material och det syns på de omsorgsfulla detaljerna.
    Mot det gedigna Riksbankshuset slår inte en rånare till hur som helst :-)

    SvaraRadera
  6. Viola: Och på den tiden var hantverkarna noga och satte en ära i att göra ett gott jobb. (I våra dagar kan det ju ibland vara lite si och så med det.)
    Idag rymmer Riksbankshuset bl.a. en arkitektfirma. Hoppas – och tror - att personalen värdesätter sin vackra arbetsplats.

    SvaraRadera
  7. Man ska inte be om ursäkt för långa svar, så länge de är så intressanta och uttömmande som ditt! :)

    SvaraRadera
  8. Mira: Är man snaquesalig, så är man... :o)

    SvaraRadera