tisdag 26 februari 2013

IS, SNÖ, TIO PLUSGRADER OCH SOL

När jag i fredags gick genom Stadsparken i Luleå, hivade jag upp mobilkameran och tog några bilder av årets isdjur. Denna vinter är det en vitryggig hackspett som landat på platsen mitt emot Luleå Stadshotell. Som vanligt är det kommunens egen fantastiske is-trollkarl Hans Englund, med medarbetare, som tillverkat konstverket.
Fler och finare foton av is-fågeln finner ni här på Luleå Kommuns hemsida. Där finns även andra isdjur från tidigare år att beskåda.

Hackspettens rygg är en fin och populär iskana för både små och stora barn. 

 Så här ser pippin ut från Storgatan.
Denna utsikt har hotellgästerna på Statt när de dragit upp gardinerna och gnuggat sömnen ur ögonen.

Is-hackspetten med Luleå Stadshus i bakgrunden.

Några meter österut från hackspetten kan man beskåda iskonstnären Tim Linharts tolkning av en bild av världsberömde fotografen Lennart Nilsson. Linhart skapade skulpturen i samband med att han och hustrun Birgitta, även hon iskonstnär, fick en son för någon månad sedan.
Linhart tillverkar även instrument av is och de kan bl.a. ses och höras här.

Tyvärr har redan någon hjärnbefriad korkskalle varit och skadat isskulpturen så Linhart har fått lägga ner extra arbete på att återställa den. Det räcker minsann med att dagens helt otroliga Luleå-väder, sol och +10°, kan ställa till det för både hackspettar och bebisar i is. Men vädret rår vi inte på. Korkskallarna däremot ska ge blanka f-n i att förstöra allt som kommer i deras väg. Tänk om de en enda gång kunde omvandla sin energi till något vettigt.

 Dagens "skuggtemperatur".

Sommarvärme i februarisolen.

Nu har solen gått ner men det är fortfarande 7-8 plusgrader. Den här ovanliga februari-värmen får vi säkert sota för. Mest troligt gör graderna snart en störtdykning ner mot 20 minus istället. Okay, det klarar vi! Vid den här tiden på året är vi norrlänningar mer vana vid sträng kyla än (nästan) sommarvärme.

Och snart har vi mars! Må väl i vårvintersolen!

5 kommentarer:

 1. Vi får passa på att njuta av värmen. Stack ut näsan i morse och det kändes lite svalare än i går. Tror nog att vi har en del kyla kvar, men det är ju bara bra för pippin i stadsparken.

  SvaraRadera
 2. Otroligt! Här gläds vi åt 2-3 plusgrader och rejäl dagsmeja. Känns lite mer realistiskt. Vi får be is-Hacke att hacka lite på klåfingriga korkskallar!

  SvaraRadera
 3. Gunnel: Idag visar min termomoj "bara" +8°. Men precis som igår så är det "Niagara light" utanför köksfönstret. Vet inte vad som har hänt med hängrännan ovanför. Det rinner inte vid något annat fönster. Men tinar gör det – även vid +8!

  Mira: Tio plusgrader ska det inte vara i slutet av februari. Helt galet. Men härligt!
  Vad är det med dessa kork-/träskallar som tydligen inte tål att se något som är fint och till glädje för normala människor? Träskallarna kan ge is-Hacke ett rejält skrovmål.

  SvaraRadera
 4. Vad häftigt! Det går att göra det mest förunderliga av is och snö.
  Storleken imponerar verkligen.

  SvaraRadera
 5. Skaffaren: Tyvärr tog veckans tiogradiga värme och sedan ösregn knäcken på ispippin. Huvudet började lossna och då bestämdes det att fågelsäsongen får vara över för denna gång. Ovanligt tidigt - i vanliga fall brukar isdjuren klara sig till mitten av mars.

  SvaraRadera