måndag 25 mars 2013

KOLLA KVITTOT!

 Brukar ni kolla kvittot när ni handlat? Det gör jag, ALLTID. Många struntar i att ta kvittot, andra tar det men kastar det bara. Jag lusläser det, alltid, INNAN jag lämnar affären. Denna procedur har sparat mig massor av hundralappar genom åren. Och extraturer till butiken i fråga.
Vit sparris med potatis och hollandaisesås.
(Bild från Wikipedia.)

I fredags gick jag till min närbutik för att handla några småsaker inför helgen. Jag tyckte att slutsumman blev oväntat hög, men eftersom kassakön ringlade lång så plockade jag skyndsamt ner mina varor i tygkassarna, ställde dem i shoppingvagnen och rullade mot utgången. Där, just innanför dörrarna, stannar jag alltid och kollar igenom kvittot. Så även denna gång. Som tur var.

Mot slutet av kvittot ser jag att det står "SPARRIS VIT ST 250, 69.90". Vad nu då, jag har inte köpt någon sparris?! Jag kollar kvittot igen och noterar att allting annat stämmer, både antalet köpta varor och priserna. Lite förgrymmad och mycket förundrad går jag tillbaka till kassan och visar kassörskan kvittot.

Vänligt säger jag:
– "Jag förstår inte det här. Jag har inte köpt någon vit sparris, ja, ingen sparris överhuvudtaget."
Kassörskan verkar något mindre förbryllad än jag.
– "Då måste jag ha slagit in fel kod någonstans. Vad hade du köpt mer?"
– "Tjugotre saker, men som sagt, ingen sparris"
(Jag hade gått efter min inköpslista så jag visste antalet.)
– "Jag har tittat på kvittot och kollat alla andra varor, allt stämmer. Morötter, tomater, sallad, citroner, mjölk, glass, bröd, m.m. Rubbet finns med. Allting! Och till rätt pris."
Hon funderar.
– "Det var konstigt!" säger hon.
– "Det tycker jag också."
– "Du får givetvis tillbaka pengarna."
Hon gör ett återköp, jag skriver under med namn och telefonnummer och får tillbaka 70 kronor.

Min närbutik måste vara smått unik – i säkert sex-sju köp av tio har det varit något fel när man kollat kvittot. Och då handlar det endast om mina inköp. Tänk på alla andra som bara slänger sina kvitton utan att titta på dem.

Oftast är det extrapriser som inte registrerats som extrapriser och så felmärkta varor. Om fel pris är inprogrammerat i kassan så drabbar det ju alla kunder. Dessutom har det ofta varit felslag. Jag har flera gånger talat med föreståndaren som en av gångerna urskuldade sig med att "jag når inte fram till personalen".
? ? ? ? ?
Vad är det för trams?

Andra gånger har han bl.a. skyllt på att extrapriser och sådant förs in i kassasystemet centralt, så det går inte för den enskilda affären att rätta eventuella fel. Ja, men då måste det ju påtalas och ändras snarast!
? ? ? ? ?
Vid ett flertal tillfällen har jag även ringt och talat med huvudkontoret för Norrbotten, (det är en rikstäckande affärskedja som "värnar sina medlemmars intressen") men inte ens det verkar hjälpa. En gång frågade man om jag blivit ersatt för alla fel. Nej, verkligen inte! De sa, att varje gång kvittot inte stämmer så har jag som kund rätt att få en kupong med 25 kronor i ersättning. Jag svarade då, att hade jag fått det så skulle min närbutik gått i konkurs.

Om jag inte kollat kvittot i fredags hade jag blivit snuvad på 70 kronor! En ansenlig summa pengar som jag kan använda till annat.

Närbutiken, skärp er! På er "storebrors" kvitton är del sällan fel. Och inte på era konkurrenters heller.
Matinköpen till påskhelgen gör jag hos dem.

Ha en rofylld stilla vecka.

6 kommentarer:

 1. Helt rätt gjort!Jag kollar alltid kvittot.Kan verka lite sniket ibland,men det har även sparat pengar åt mig!

  SvaraRadera
 2. Yvonne: Folk får tycka vad de vill, men jag anser inte att det är sniket att vara rädd om sina pengar. Om inte jag är det vem ska då vara det?
  Och jag går tillbaka och säger till även om det är fel åt andra hållet, vilket har hänt någon gång, t.ex. att jag fått för mycket växel tillbaka. Rätt ska vara rätt.

  SvaraRadera
 3. Din närbutik borde uppläxas ordentligt. Att bara lägga till 70 kronor på en extra vara kan ju inte vara ett misstag. Du har ju kollat att alla andra varor fanns med på kvittot, så det hela är obegripligt.

  SvaraRadera
 4. Jag måste erkänna att jag inte är så duktig på att kolla kvittona jämt, men när de har kampanjer av olika slag, t.ex "köp 3 och få rabatt" eller extrapris, då kollar jag alltid, för då kan det fela! Annars tycker jag att de vanliga priserna stämmer bra på min affär.

  SvaraRadera
 5. Handlade på Kvantum idag. Ett knippe vit sparris kostade 29 kronor. Det måste ju vara jätteknippor på din affär för 70 kronor.

  SvaraRadera
 6. Gunnel: Närbutiken verkar inte bry sig nämnvärt om sina misstag. Men jag ska tala med ansvariga igen. Så lätt ska de inte komma undan. --- Det är helt obegripligt hur sparrisen hamnade på mitt kvitto. Och vilket ockerpris! Det kan inte ha varit ett felslag, tycker jag.

  Helena: Kampanj- och extrapriser ska man kolla noggrant. Ordinarie priser brukar stämma bättre. Det här med sparrisen fattar jag inte alls. Det är en gåta.

  SvaraRadera