onsdag 17 augusti 2011

PÅ STOR FOT - EN TRENDSPANING

Idag ska jag ägna mig åt trendspaning. Jag börjar med tre undringar:
Har (vissa) män fått större fötter? Är det månne en trend att ha för stora skor? Gäller den eventuella trenden bara inom underhållningsbranschen? 

Första gången jag lade märke till stora-sko-fenomenet var i ett TV-program med Christer Sjögren. Han vandrade omkring på jorden med skor som såg ut att vara ca en decimeter större än de borde ha varit - och de var uppnästa. Med tilltagande förundran och nervositet satt jag där i fåtöljen och följde hans steg: Att inte karl´n faller pladask framstupa!
Jag var full av beundran över att han kunde förflytta sig utan att stå på näsan.


Så småningom föll (ja, inte Sjögren) men i alla fall hans skor - i glömska. Nästan. Men så såg jag Tomas Ledin i "Allsång på Skansen". Men... vad...? En till? Ledins fotbeklädnader verkade också ha köpts för att växa i. Och även de hade lite uppnäsa. Inte som Sjögrens, men ändå.

Hade Ledin möjligen cowboystövlar? Sådana brukar ju vara lite extra långa och med en strävan uppåt vid tårna. Jag hade velat se en närbild på Tomas fossingar, men det fick jag inte.

Nåväl, Sjögrens skor var icke cowboysiga - och de var t.o.m. lääängre än Ledins. Nu hade jag två säkra bevis på en eventuell  trend. Hur många bevis behövs? 

Kolla, en musiker till med för stora skor!
--------
I tisdagens "Allsång på Skansen", det sista för i sommar, sjöng fyra fantastiska manliga artister, Loa Falkman, Björn Skifs, Peter Jöback och programledaren själv, Måns Zelmerlöw.
Men... hm... vänta nu, verkade inte Jöbacks fötter lite för stora? Jomenvisst! Även Peter såg ut att ha missbedömt sin skostorlek.
Tredje beviset i hamn! Krävs det fler? Lugn, jag fortsätter givetvis min spaning. Jag har absolut för mig, att jag sett fler män leva på stor fot, men har glömt vilka. Dessutom var det innan jag börjat se tendensen.
Alla tips och bevis som kan bekräfta - eller förkasta - spaningens tillförlitlighet inom detta jordnära  område tas tacksamt emot.

Må väl - med rätt storlek på skodonen.
Den som har skor som skaver, inga andra tankar haver.

6 kommentarer:

 1. Jag har också uppmärksammat tendensen men vet ju varför. Men det vågar jag inte skriva i din blogg för då plockar du bort min kommentar.

  SvaraRadera
 2. Gunnel: Det var intressant. Har vi kanske samma tanke?
  Förresten, när vi var unga hade ju killarna skor som kallades myggjagare. De var långa och smala och kan inte ha varit bekväma.

  SvaraRadera
 3. Gunnels svar är ju klockrent!

  SvaraRadera
 4. Gila: Ja, och så rätt hon har - i båda fallen.
  Great minds think alike. ;o)

  SvaraRadera
 5. Mira: Instämmer helt! :o)

  SvaraRadera