söndag 7 augusti 2011

TOPPEN-TOM OCH BOTTEN-FYLLON

I dagarna tre (4-6 augusti) har det varit kalas i stan - LuleåKalaset. Mängder av aktiviteter, t.ex. marknad, tivoli, klättervägg, talangtävling - men framför allt en hel radda av artister.
Vad sägs om Håkan Hellström, Caroline af Ugglas, Movits!, Mustasch, Daniel Adams-Ray, Anna Järvinen, Jasmine Kara, Norrbottens Järn, Adam Tensta? Och några till.
Och så världsartisten Tom Jones.

(Bilderna är som vanligt klickbara.)

(Bild: Wikipedia.)

Exakt på sekunden, kl 21:00 lördag kväll, drog stjärnan Jones igång sin konsert på den provisoriskt uppbyggda scenen i Luleås Norra Hamn. Efter en och en halv timme, 22:30, tackade han för sig efter att ha sjungit massor av både nya och gamla hits, bl.a. "Sex Bomb", "Green, green grass of home", "It´s not unusual". 

 Tom Jones, "Tjuren från Wales", som 2006 adlades till Sir Tom för sina insatser inom musiken. Skrikande kvinnor i alla åldrar brukade kasta upp trosor till honom på scenen, men den tiden är kanske över nu för pensionären Tom, född 1940. Men fortfarande sitter den fantastiska rösten där, maffig och stark, och ger de flesta i publiken välbehagsrysningar.

Eftersom jag dras med ett jobbigt skrällande öra så var 500 SEK i inträde inte att tänka på - jag hade inte klarat av att stå nära scenen där ljudet oftast är så högt att trumhinnorna förtvivlat kryper ihop i fosterställning p.g.a. tryckvågorna. Ljudet var mer än tillräckligt högt några hundra meter bort och för mig gällde hörselproppar från första tonen. Jag drog mig från "snålparkett" (ett ord jag hörde i folkvimlet) efter ca en timme, då var min tinnitus extra högljudd (i protest) och jag riktigt trött av allt ljud.

P.g.a. min hörselskada kunde jag inte fullt ut njuta av sången och musiken, men kvällen var ändå en upplevelse med underbart väder och härlig stämning. Väninnan med make stannade kvar och lyssnade till slutet och hörde Tom säga att han hade haft "a ball" i Luleå.  

Här har båtfolket samlats för att lyssna på den stora stjärnan.

 Tom Jones på storbildsskärm.

 Så såg det ut på några hundra meters avstånd. Och ljud färdas bra över vatten.

 Visst ser alla att den ljusa figuren på storbildssskärmen till höger är Tom Jones...?

 Och även här känner man ju igen honom...

Kvällsol över LuleåKalasets tivoli i Norra Hamnen. Längre till vänster, ute ur bild, uppträder Tom på stora scenen.

Fina båtar låg och mys-guppade i kvällssolen vid Norrbottensteaterns kaj i Norra Hamn. 

Vacker kvällshimmel i väster.

 De förtöjda båtarna från andra hållet. Några meter t h ligger Norrbottensteatern. 

 Båtar på väg "hem" efter Tom Jones-konserten. Den lågt stående solen gav himlen och vattnet ett rosa skimmer.

Fler båtar på väg hem. 

Vacker himmel och "rutigt" vatten.

Så långt det välljudande och vackra denna kväll.
Nu över till det mindre trevliga. Alkoholen. I några  av de båtar som var förtöjda närmast vår "snålparkettplats" dracks det oupphörligt. Tomma ölburkar och spritflaskor slängdes bekymmerslöst bara över bord, ner i vattnet. Där hamnade också flera av männens "lätta på trycket-resultat" - man blir kissnödig av att klucka i sig enorma mängder rinnande varor. "Toalettbesöken" skedde alltid från båtens akter.

Och trots ett avstånd på flera meter till det alltmer vingliga båtfolket så var luften mättad av sprit- och öllukt. I en av båtarna spelade en radio högt och ljudligt helt annan musik än Tom Jones´. Det stod tidigt helt klart att vissa delar av båtfolket inte var på plats för att lyssna på den store artisten utan för att supa till. Rejält.
Det borde de ha gjort hemmavid. Då hade andra, nyktra människor, sluppit se hur de gjorde bort sig. Och hur patetiska de blev.

Det är ett under om ingen drunknade denna kväll och natt. Men jag undrar hur många som styrde sina farkoster till hemmahamn med farligt många promille i blodet.
Återigen kunde man skriva under på den gamla sanningen:

Där spriten går in, går vettet ut.

Tack Tom Jones för att du med råge uppvägde båtfolkets dumheter denna kväll.
Och tack till den övervägande delen av publiken som lyssnade nyktra - och glada ändå.
Här var det äkta glädje.

Welcome back, Sir Tom!

10 kommentarer:

 1. Ja, vilken fantastisk kväll. Jag njöt verkligen av min snålparkett. Tom med rösten i behåll och himlen och båtarna och hamnen sammantaget blev en skönhetsupplevelse.

  Sen finns det alltid förstörare. De spritindränkta pojkarna och några flickor var det sorgligt att se. Varför måste man bli full?
  Alkohol kan användas med måtta men alkohol ska överhuvudtaget inte använas när man kör bil eller båt. BASTA!

  SvaraRadera
 2. Gunnel: Tom var ju toppen och de berusade var botten. Och alkohol ska inte användas alls när man framför ett fortskaffningsmedel - av något slag. Det må vara bil, båt, flyg, motorcykel, moped, stridvagn, sopkvast, gunghäst eller leksakstruck. Punkt, slut!

  SvaraRadera
 3. Va? Har de luleåkalaset i norra hamnen...förut var det södra om jag inte minns fel...dock missade jag det då jag åkte hem till huvudstaden i slutet på juli.

  SvaraRadera
 4. Gila: Jo, kalaset har oftast varit i Södra Hamnen och någon gång i båda hamnarna samtidigt - "från hamn till hamn". Men under 2011 och 2012 bygger de om i Södra så sommarmarknaden fick vara efter Storgatan (till allas glädje!) och kalaset fick flytta till Norra. Jag tror det har varit lyckat för alla inblandade.

  SvaraRadera
 5. Klart jag ser att det är han - min barndoms idol!!! (Som jag alltid drömt om att se live...) Verkar ha varit en underbar kväll, om man bortser från vissa av båtfolket då... Kram!

  SvaraRadera
 6. LeiaMia: I morse hörde jag i Norrbottensradion att Tom hade fallit i badkaret på lördagsmorgonen och slagit sig illa, var stel och hade ont, så det var osäkert om han skulle kunna uppträda. Men efter läkarkonsultation och smärtlindrande morfinspruta innan konserten så fixade han det. "The show must go on..."
  Han är ett proffs och "still going strong". Fortfarande tryck i rösten - och en enorm utstrålning.
  (När han sjöng "Sex Bomb" hade 6-7 par trosor - storlek större! - landat på scenen. :o) Jodå, 71-åringen har kvar charmen.)
  Kram själv!

  SvaraRadera
 7. Hej!Härligt att du kunde njuta lite av musiken,fast örat spökar!
  Har själv varit på Roxette i Göteborg i sommar.
  En upplevelse!Öronproppar i!men var totalt utmattad o det satt i flera dagar med ett susande,brusande öra.
  Hoppas du haft en bra sommar:)
  Kram /Ulrika med vä örat :)

  SvaraRadera
 8. Ulrika: Hej! Hoppas du också haft en fin sommar!
  Vi har verkligen lika problem: Var också så trött efter konserten och min tinnitus har varit värre ända sedan dess. Det susar och brusar även här. Det verkar som våra skadade öron protesterar vilt när vi utsätter dem för mer ljud. Jag behöver bara gå på stan eller ICA en stund så mår jag sämre. Det är ett elände.

  SvaraRadera
 9. Stackars Tom! Vad roligt att trosorna fortfarande flyger! Undrar om jag ska få kasta upp mina nån gång... ;-)

  SvaraRadera
 10. LeiaMia: Du skulle ha varit här uppe i norr i lördags så hade du kunnat ta sikte och få dem (med telefonnumret på) att landa snyggt vid Toms fötter! ;o)

  SvaraRadera