tisdag 13 april 2010

MADE IN ENGLAND

En blogg som jag verkligen tycker om är Femtiotalsjakten. Den bjuder på kunskap, fina bilder och ständigt lika trevliga nostalgitrippar. Igenkänningsfaktorn är hög för oss som varit med ett tag. Här om dagen visade bloggerskan Libby porslin från 1950-talets England. Om du klickar här så kommer du direkt till det fullmatade blogginlägget.
-
Inspirerad av det intressanta inlägget började jag en egen jakt på hemmets engelska porslin. Jag hittade en del (bl a ganska många muggar som det står Staffordshire under), men insåg snart att just brittiskt femtiotal tyvärr är snålt representerat i och på mina skåp och hyllor. Men jag hittade i alla fall en tekanna som mamma köpte under det decenniet. Den är vit och guldig och ser ut så här:

Tekanna märkt "Sudlow´s, Burslem, Made in England"
---------
Denna tekanna med tillhörande sockerskål och gräddkanna köpte jag på 1970-talet. Delarna är märkta "Tiffany Gibson, A Taunton Vale Company, Staffordshire, England".
---------
Denna muggs ålder har jag ingen aning om - ett loppisköp för flera år sedan. Stram och snygg står den på en hylla och talar om vad den ska innehålla. Under är den märkt "2248, Made in England".
---------
Så dessa två småroliga sparbössor, också köpta på loppis. Jag tror att de kanske ingår i en "sparbössefamilj" - jag har lyckats hitta mor och son och antagligen finns det även en far och en dotter också. Det vore ju logiskt. Under dem står det "Purbeck Pottery, England". Efter ett visst letande på nätet fann jag bild på en likadan "mor-sparbössa" men med motivet tryckt i guld på mörk botten. Är det någon som vet om det verkligen existerar fler familjemedlemmar?
---------
Har tagit bilder så man ser alla sidor.

Under mitt sökande på nätet så hittade jag några intressanta sajter. Här kommer adresserna:
www.retroselect.com (porslin från förr)
och
www.thepotteries.org (porslinsfabriker, Stoke-on-Trent)
--------
Detta var allt för i dag.

7 kommentarer:

 1. Vilka härliga sparbössor!
  jag gillar också femtiotalsjakten!

  SvaraRadera
 2. Jag säger som föregående skrivare. Jag gillar också femtiotalsjakten.

  SvaraRadera
 3. Hej, gillar din blogg och speciellt är jag förtjust i din sparbössor. Undrar om du kan avsölja vart i världen man hittar dessa?

  Missade datummässigt en auktion på Tradera för sparbössan "mamman" under 2010 och jag sörjer fortf. över förlusten. Är så ledsen :-(. Hittar du fler får du gärna "hittelön" och i såna fall kan du väl ge mig en lite "vink" via min blgog ♥http://janesdreams.blogspot.com♥

  SvaraRadera
 4. Hej. Jag hittade en "pappa" i dag. På baksidan står det tryckt "save now pay later" så visst finns det en pappa.

  SvaraRadera
 5. Susanne: Hej! Vad kul att du hittat "pappa sparbössa". Jag har varit säker på att han skulle finnas någonstans. Nu gäller det för mig också att hitta far och dotter - så min sparbössefamilj blir fulltalig.
  God Jul!

  SvaraRadera
 6. Hej, fortfarande intresserad av dessa sparbössor. Om någon hittar fler som ni inte vill ha får ni väldigt gärna skicka ett mail till mig på jane.is@home.se så kan jag kanske erbjuda en lite hittelön.

  Tack på förhand, mvh J

  SvaraRadera