fredag 9 april 2010

I VACKRA DALARNA

I närheten av Hedemora i Dalarna ligger flera gamla bruk, bl a Kloster där den berömde Gustav de Laval (1854-1913) hade en smedja. En av de Lavals många uppfinningar var mjölkseparatorn och den kom till just här. Bilderna visar det vackra området alldeles intill smedjan.


Kloster, Dalarna - De Lavals smedja (foton: Anta Snaque)
-
Kloster, men även Stjärnsund och Långshyttan ligger utefter Husbyringen som är en natur- och kulturvårdsled, ca 6 mil lång, där man färdas genom det vackra landskapet och har möjlighet att besöka gamla bruksmiljöer och andra sevärdheter. Husbyringen kallas för Sveriges första ekomuseum, där marken är golvet, himlen är taket och naturen runt omkring är väggarna.
-
Snart är det semestertider och vid sidan om min otroligt fina plats på jorden, Norrbotten, så kan jag varmt rekommendera en utflykt till det böljande Dalarna.
-
I helgen ryktas det om att härliga Norrbotten ska få sol och 6-7 varma grader. Vad sägs om det? (Hoppas bara att ryktena är sanna!) Njut, norrbottningar! Och eventuella besökare!

3 kommentarer:

  1. Dalarna är fint, dit kan man åka många gånger, eller hur?

    SvaraRadera
  2. Håller med dig om att Dalarna är vackert.Jag har en svåger och svägerska där,så det har blivit att åka dit ett antal gånger.

    SvaraRadera