onsdag 12 maj 2010

FAVORITKOPPARNA

I morgon är det Kristi Himmelsfärdsdag och helgdag och då passar det att i dag "duka" lite festligt på bloggen med mina allra vackraste te- och kaffekoppar. Var så god, nu fattas bara Gevalia (för oväntat besök) och/eller en tekanna med Earl Grey eller Constant Comment (mycket gott amerikanskt te).
Arvegods från mina morföräldrar - tekoppar med grönt och guld, "Louis XIV" - Rosenthal


Kaffekoppar "Löjtnantshjärta", min absoluta favoritblomma! - Eschenbach, Bavaria-Germany
(Dessa koppar är köpta på Tempo (numera Åhléns) på 1970-talet.)


Tekoppar med kobolt och guld - märkta "Made in USSR"
(De ryska kopparna är stora, de rymmer ca 0,5 liter)


Kaffekoppar, märkta "Handspray in glaze - KT"
Faktiskt köpta på ICA Kvantum för lääänge sedan.
-------
Egentligen skulle man oftare använda saker man ärvt, köpt, fått och som man tycker om - vackert porslin, vackra glas, vackra dukar. De flesta av tingen är mest hyllvärmare. Åtminstone i mitt hem. Hur är det hos dig?
---
PS. Efter ett försiktigt påpekande från närstående att "himmelsfärdsdag" stavas just så (ett s även efter himmel) och inte, som jag skrivit, "himmelfärdsdag" så har jag i dag (2010-05-17) rättat felet.
Med rodnande kinder.

6 kommentarer:

 1. Vilka vackra koppar du slänger fram en efter en.

  Jag har faktiskt varit ganska duktig på att använda det porslin som jag tycker är finast. Men det är klart att en del slås i spillror men det är det nog värt.

  Mitt favoritporslin är från Rörstrand och heter "Irene". Det använder jag till vardags som fest :)

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara koppar! måste smaka extra gott att dricka ur någon av dessa!

  SvaraRadera
 3. Mycket tjusiga koppar. Det gäller bara att använda dem. Hemma hos mig står finkopparna i skåpen för det mesta och vilar sig, medan jag tar mitt kaffe i närmaste mugg.

  SvaraRadera
 4. @Catrin: Måste genast kolla hur Rörstrands "Irene" ser ut.

  @Glamour: Eftersom jag inte är någon kaffedrickare så blir det tekopparna för mig.

  @Gunnel: Här dricks det också - för det mesta - ur mugg. Men det är roligt att någon gång duka fint.

  SvaraRadera
 5. Hej
  Jag har 6 stycken från dom stora blåa koppar med talrik.Fick de från min Mama. Vet du lite om dom??? Skulle varit bra. Skriv gärna till mig
  marinaborstam@gmail.com
  Titta gärna in på vår sida. Kanske du hitta nånting för din samling . Vi har en liten loppis och antik affär. MVH Marina
  PS. Fint sidan har du.

  SvaraRadera
 6. Jag fick ut lite info nu över kopparna
  Den här koppen är i kobolt på vit botten och förgyllning i 22 karats guld. Koppen är stor och mäter 11 cm på höjden och 9,5 cm i diameter. Den är tillverkad någon gång mellan 1970 och 1991. Den är troligen inte längre i produktion och det finns heller ingen uppgift om vad den här serien heter. Den är stämplad med rött som säger att porslinet håller första klass. Kopparna är i mycket fint skick, men det kan finnas lite färgbortfall på förgyllningen på fatet där koppen står. 1744 startade Peter den Stores dotter Elisaveta fabriken.1765 tog man namnet , Imperial Porcelain. De var mycket tidiga med att framställa ett fint porslin. Fabriken har bytt namn flera gånger sedan dess men fick namnet Lomonosov 1925. Företaget privatiserades 1993 och bytte namn till 2005 till ursprungsnamnet , Imperial Porcelain.
  Ha en trevlig dag. MVH Marina

  SvaraRadera