lördag 29 maj 2010

INTE DITT FEL, ANNA!

För första gången missar Sverige finalen i Eurovision Song Contest. Och det är inte på minsta lilla vis Anna Bergendahls fel. Hon gjorde sitt allra bästa med sin fantastiska röst och mjuka framtoning. Nej, det är låten det är fel på. Är det ingen som fattat att "This is my life" är bland de mest tråkiga och mesiga tävlingsbidrag vi någonsin skickat? Det är synd om Anna som fick en sång som inte alls gör henne rättvisa. Med en bra låt skulle hon ha sjungit Sverige till en plats bland de bästa.

Sverige har jätteduktiga låtskrivare som skulle kunna kamma hem hela tävlingen om de bara fick chansen att vara med. Men tydligen väljer man att sålla bort deras bidrag redan i den första uttagningen - till andra länders glädje.
-
Vad jag förstår så har flera av ESC-finalens låtar svensk anknytning. Norges helt underbara bidrag, "My heart is yours", är skrivet av Fredrik Kempe (som kan sina saker, han skrev Malena Ernmans "La Voix" i fjol). I Irlands fina "It´s for you" är svenskar inblandade, likaså i Danmarks "In a moment like this", Georgiens "Shine" och Azerbajdzjans "Drip Drop". (Och Vitryssland har haft den goda smaken att hyra in Robert Wells på piano i "Butterflies".)
-
Enligt rykten jag hört så var skönsjungande Sanna Nielsens härliga svensktopplåt "Devotion" en av de inskickade svenska bidragen i år, men den ratades genast. Skandal!
-
Varför får en massa konstiga, omelodiska, mesiga och/eller urtöntiga låtar vara med i svenska uttagningen, medan de riktiga toppbidragen exporteras utomlands? Är det några som borde skämmas och byta yrke så är det den inkompetenta samling människor som har hand om första gallringen. De lämnar oss Medelsvenssöner att sedan rösta på det minst konstiga. Och då går det så här. Grattis Sverige.
-
Ett litet tips till nästa år: Försök få med proffsen Björn och Benny, Lasse Holm m fl i gallringsgrupp nr 1. De vet alla hur en hit ska låta.
-
I kväll ska jag hålla tummarna extra mycket för våra musiksmarta grannländer Norge och Danmark och så Irland, Azerbajdzjan, Georgien och Vitryssland, förstås.

2 kommentarer:

  1. I kväll håller jag tummarna för Damnark, Norge och Irland som har, i mitt tycke, jättebra låtar. Alla dessa låtar är dessutom skrivna eller delvis skrivna av svenskar. Jag vill också dissa den grupp som tar ut låtarna i de svenska deltävlingarna. De har ingen hum!!

    SvaraRadera
  2. Tyckte att vinnaren Tysklands låt var lite spretig. Den hade ingen riktig melodi. Men flickebarnet som sjöng verkade naturligt cool.

    SvaraRadera