tisdag 11 maj 2010

VOLYMANPASSNING


Volymanpassning. Vad menas med det? Kan det vara att man anpassar ljudnivån till omgivningen? Eller har det att göra med hur stort utrymme min kropp får ta upp under en eventuell flygresa? (Kanske jag måste banta - "volymanpassa" min lekamen efter flygplansstolens bredd?) Det kan det säkert också betyda, men i dag hörde jag det påhittade ordet (?) - det finns inte i SAOL - i ett helt annat sammanhang. Så här var det:
---
I Radio Norrbotten i eftermiddags talade progamledaren med en man (M) som vill starta en friskola på gymnasienivå med hela landet som upptagningsområde. I radiostudion fanns även den kvinnliga ordföranden (S) för Barn- och utbildningsnämnden. Programledaren frågar BUN-ordföranden hur man tänker möta problemet med det sjunkande antalet elever inom de kommunala skolorna, nu när friskolorna blir fler och fler.

- "Det måste väl betyda neddragningar?" frågar reportern.
- "Nej", svarar BUN-ordföranden, "det blir en volymanpassning."
- "Men är inte det samma sak?"
- "Nej, det är det inte. Jag vill kalla det en volymanpassning", blir svaret.
-----
Återigen en snygg omskrivning (volymanpassning) för ett obehagligt ord (neddragningar) - en eufemism. Vi hör dessa snygga omskrivningar varje dag. Ta t ex ordet städare/städerska. Så småningom skulle det heta lokalvårdare. Numera kan man höra hygientekniker och t o m parkettkosmetolog. Det senare är mycket påhittigt - och krystat. Det är nog sagt på skoj.
-----
Och eftersom vi rört oss lite i skolans värld så säger jag: Slut för i dag!
-----
Eufemism = Förskönande eller beslöjande omskrivning, ofta om ting som anses som oangenäma eller anstötliga eller på annat sätt tabu. (Wikipedia)

2 kommentarer:

  1. Känner mig inte särskilt volymanpassad i dag efter en orgie i tacos i går. Volymanpassad tycker jag är ett ganska bra ord när det gäller överviktiga flygpassagerare. Det låter väl bättre med: "Herr Larsson ni är inte volymanpassad till våra säten" än "Herr Larsson, ni är för fet."

    SvaraRadera
  2. Någon taco-orgie har jag inte ägnat mig åt och ändå är jag icke volymanpassad. Speciellt inte för det kommande baddräktsmodet.

    SvaraRadera