måndag 17 maj 2010

JA, VI ELSKER DETTE STEINRÖYSA...

GRATTIS NORGE PÅ SYTTENDE MAI!
-
Min norska vän P kallar ofta sitt hemland för Steinröysa (stenröset). Det ligger en viss sanning i detta smeknamn. Men även om Norge ju mest består av sten så har stenbumlingarna bildat ett mycket vackert land med höga berg och djupa dalar. Av bilder jag sett så tappar man nästan andan över dess skönhet. Men det är absolut inte ett drömresemål för en höjdrädd person!
-
Alltså har jag alltid nekat "i sten" när jag blivit inviterad att besöka vårt västra grannland. Får man svindel vid mattkanten ska man inte ge sig iväg till ett ultra-kuperat landskap. De fantastiska scenerierna skulle inte ha en chans mot höjdskräcken. Därför har jag stannat hemma.
-
Norska prylar (men svenska loppisfynd!).
Vit/svarta vasen till höger är från välkända Figgjo Flint.
---
Av mina norska ägodelar är detta favoriten - svart och vit, förstås! - köpt på 1970-talet, men inte ett loppisfynd.
(Kaffe)pannans mönster tror jag kallas "Lotus" och det fanns på allehanda kökattiraljer. Designer var Grete Prytz Kittelsen för företaget Cathrineholm i Halden och i reklamen för serien kunde man läsa "ekte emalje på rustfritt stål".
-
Grete Prytz Kittelsen (f 1917), konsthantverkare, smyckekonstnär och formgivare är en av världens främsta emaljkonstnärer. Hon kallas Norges designdrottning och har genom åren fått massor av utmärkelser och priser runt om i världen.
-
Nu firar vi Norge!

4 kommentarer:

 1. Vilken snygg kaffepanna. Även norrmännen har gjort läckra ting fast deras prylar är inte lika kända som de danska.

  Jag har rest från Oslo upp till Mo i Rama och dessutom varit till Narvik. Det är bara så vackert och jag kände ingen skräck fast jag är en höjdrädd person.

  SvaraRadera
 2. Har åkt Trollstigen---Det är högt och brant det,ujujuj!Fantastiskt vackert!Narvik och Tronheim ett antal gånger har det blivit också.Det är himmelskt att åka efter dessa slingrande vägar uppåt och nerför.

  SvaraRadera
 3. @Gunnel: Du är en modig kvinna! Norges vägar får vara för mig.

  @Randiga Tråden: Välkommen till min blogg! Vad kul att du satt dig som "följare"! Ja, visst är kaffekannan snygg! Jag, som älskar svart och gärna tillsammans med vitt, blev "förälskad" när jag fick se den på 70-talet.

  @Yvonne: Säger samma till dig som till Gunnel - ni är båda modiga kvinnor. Jag är alldeles för feg för Norge.

  SvaraRadera