söndag 16 maj 2010

INSTANT SUMMER (SNABBSOMMAR)

Sommaren har blixtsnabbt kommit till Norrbotten! Och lika hastigt kan den försvinna. Här uppe i norr är det inte normalt med 25-27 plusgrader i maj. Vi, det härdade folket, är mer vana vid smutsiga, kvardröjande snöfläckar, isiga strandkanter och kallblåst. Men vissa år struntar vi i våren. Vi hoppar helt sonika över den. Nackdelen med detta är att den kyliga, hårrufsande våren kan hämnas genom att återvända i juni, i juli, i augusti...
-
Ena dagen tar vi som vanligt på oss vinterkängor och yllekalsonger och lufsar iväg i det vintervita. Nästa morgon får vi, i chocktillstånd, leta fram sandaler och shorts och traska ut i det sommargröna. Under natten har björkarna i lönndom utvecklat musöron, gräsmattorna liknar gröna ryor och när man klentroget tittar på termometern visar den tropisk värme. I bästa fall har vi hunnit glädja oss åt någon yrvaken krokus innan det är dags att köra en vända med gräsklipparen. Och åskvädren börjar hotfullt köa vid horisonten.


Oroligt följer vi åskans färd över himlen. Här finns ett talesätt som säger att om blixt och muller drar mot inlandet så stannar värmen, men går ovädret "till sjöss", alltså försvinner ut till havs, då tar det värmen med sig. Hur vetenskapligt grundat detta är vet jag inte, men faktiskt så brukar det stämma ganska väl.
-
Tyvärr kan jag nog inte skylla den senaste veckans huvudvärk på åskan. Då skulle ju smärtan vara snabbt övergående. Nej, som vanligt är det nacke och axlar som ställer till det och gör mig mosig. Nästan all verksamhet är stoppad. Bl a bloggandet går på sparlåga. Det är bara de mest nödvändiga göromålen som utförs. Hjärnkontoret är mer eller mindre i strejk. (Vilket inte är alldeles ovanligt annars heller.)
-----
På grund av ovanstående (det mosiga tillståndet) behöver jag mer humor i livet än vanligt. Och då kom jag ihåg något som för länge sedan verkligen fick mig att skratta. Kan det ha varit på 70-talet som Dean Martin Show gick i TV? Där var det en sketch som särskilt roade mig, trots att den skojade om alkohol. Vilket jag inte alls tycker är något att skämta om, trist helnykterist som jag är. Men detta tokeri fick mig att skratta gott och jag blev överförtjust när jag hittade sketchen på Youtube. Den kallas "The Airline Pilot" och det är Foster Brooks och Dean Martin som underhåller. Med den äran.
---
Klicka på adressen nedan. Jag hoppas den framkallar dagens bredaste leende.
www.youtube.com/watch?v=sDX4KX9g2FE&feature=related

1 kommentar:

  1. I förrgår stod vi och tittade på en rönn, vars blad började anas. I dag är rönnens blad helt utslagna. (Heter det utslagna, det låter som A-lagarnas normala tillstånd). Det blev alltså sommar på en gång och jag tror att de kommer att fortsätta så, bara med avbrott av sköna varma sommarregn som grönskan behöver.

    SvaraRadera