tisdag 8 mars 2011

SEMMELFIKA MED STARKA KVINNOR

Denna tisdag firar vi rejält - det är den internationella kvinnodagen och den riktiga semmeldagen.
Varje fredag bjuder ju en känd person fyra gäster (levande eller döda) på fiktiv middag i TV-programmet Go´kväll. I dagens blogginlägg bjuder jag några kvinnor till påhittat semmel-teparty.

MUMS!
-
Dukat med ryska tekoppar, engelsk teservis och svenskt "guldfat".
-
Hembakta semmelbullar...
- ... ska snart bli så här frestande.
-
Mina kvinnliga gäster blir fler än fyra, snarare fem gånger fyra: Jag skulle vilja bjuda in min mor, mormor, mormorsmor, moster, farmor, faster, svägerskor, brorsdöttrar och deras döttrar, min bästa väninna och hennes mor. Flera av dem finns inte längre, men tänk att få träffa dem, samtidigt! Att få sammanföra fem-sex generationers starka kvinnor som alla har en massa att berätta om just sin generation och situation. Vilka intressanta samtal det skulle bli! Hur livet var i mitten på 1800-talet och fram till hur det är nu, år 2011. Om livet på landet och livet i stan. Olika kvinnoöden under mer än 150 år. Åh, så spännande!
-
Min mormorsmor skulle varken tro sina ögon eller öron. Ja, inte mormor heller. T o m min kära mor skulle känna sig helt främmande inför datorer, mobiltelefoner och många andra nymodigheter. De skulle allihop chockas av dagens löner - och priser! Och varuutbudet! Och den standard vi har. Våra bikinis, korta kjolar, långbyxor. P-piller. Att vi kvinnor kan utbilda oss till vad vi känner för, vi kan bli astronauter, poliser, gruvarbetare, präster, chaufförer. Att vi kan gifta oss med vem vi vill - och även att vi, rent ekonomiskt, har möjligheten att skilja oss.
-
Pappaledighet, dagis, bilar, snöskotrar, rymdfärder, Internet, pizza, tacos, sushi - vad är det? undrar mormorsmor förbryllad. Vad talar ni om?
-
Vi nutidsmänniskor skulle ha svårt att klara oss i dåtiden, dåtidsmänniskorna skulle vara helt vilse i nutiden.
Tanken svindlar!

-
Ett tack till tidigare generationers starka kvinnor är på sin plats. Utan dem hade vi kvinnor inte haft det så bra och varit så jämställda med männen som vi faktiskt är i dag.
Och, om vi ska vara riktigt rättvisa, och det ska vi ju, så är det några män som också har hjälpt till. Tack även till dem.
-
Nu firar vi!

4 kommentarer:

 1. Vilken bra idé!!! Ett sådant utmärkt sätt att fira kvinno/semmeldagen på! Hoppas ni hade en trevlig stund! :-)

  SvaraRadera
 2. En härlig sammankomst med flera generationers kvinnor.Så mycket att prata om.

  SvaraRadera
 3. LeiaMia: Verkligen en givande semmelfest, med massor att prata om! Vi ska träffas för en vårfest också - nu när vi kommit igång. ;-) (När jag skrev detta i dag, så kom många tankar forsande. Om min mormorsmor, mormor, farmor - eller jag - kunde göra en tidsresa, vad skulle vi tycka bäst om i varandras respektive tid och liv? Och vad skulle vi tycka sämst om? Och vad skulle vi sakna mest från vår egen tid? Och minst. Det väcker onekligen många funderingar.)
  Gunnel: Ja, och inte bara kvinnor från olika generationer utan även med olika bakgrund, erfarenheter, talanger, kynne, tankar, drömmar.
  Resor bakåt i tiden borde absolut bli nästa innegrej på resemarknaden. ;-)

  SvaraRadera
 4. Detta är ju hur kul som helst, vilken bra ide. Det är alltid roligt att träffa olika människor med dess olika erfarenheter.

  SvaraRadera