torsdag 7 januari 2010

USCH SÅ KALLT!

Termometern utanför köksfönstret visar 30 minusgrader. På några platser var det drygt 40 iskalla grader i morse. För ganska precis 11 år sedan, den 28 januari 1999, var det mellan 40 och 50 minusgrader i Norrbotten. I Luleå uppmättes minus 40. Det är det kallaste jag varit med om. Hittills. Det är lite oroligt med sådan här kyla och man kan bara hoppas att all el-, värme- och vattenförsörjning ska fungera. Det behövs inte så stora störningar förrän skadorna kan bli katastrofala.
-
Numera lever vi i ett väldigt sårbart samhälle. Elektriciteten är en nödvändighet för att inte hela "maskineriet" ska kollapsa. Till och med kossan Rosa behöver el för att bli mjölkad. Annat var det förr med handdrivna apparater och maskiner, fotogenlampor, järnspisar, kakelugnar, vedpannor och utedass. Människornas liv var hårt och slitsamt men - på några sätt - mindre sårbart.
-
I morgon, fredag, mellan klockan 07:00 och 10:00 kommer elförbrukningen att "kosta skjortan". Då blir elpriset 10,21 kr per kilowattimme mot vanliga ca 1 kr. Ladda termosen med morgonkaffet redan i kväll!

1 kommentar:

  1. Du har en vacker bild som illustration till bloggen. Vintern är vacker men när det blir så här kallt är det nästan skrämmande. Man är rädd att strömmen försvinner för en längre period. Det skulle vara förödande för oss.

    SvaraRadera