söndag 31 januari 2010

DESIGN - DRÖM OCH VERKLIGHET

I livets spel tilldelas vi både bra och dåliga kort. Vi föds med olika förutsättningar till en, på många sätt, orättvis värld. Men alla har vi drömmar och planer för våra liv och hur de ska bli i framtiden. Många önskar sig ett kreativt och spännande yrke, t ex designer/formgivare, ja även uppfinnare. Och några lyckas. Deras talang kan t o m göra dem rika och berömda.
-
Inte minst lilla Sverige är världsberömt för sina formgivare. Vi har konstnärer inom en massa områden, t ex glas, porslin, silver, textil, möbler och de svenska uppfinningarna är otaliga.
-
Jag har alltid varit intresserad av färg, form, material o s v. Naturligtvis så är det inte allt som faller mig i smaken, men i dagens blogg visar jag fyra exempel på design som verkligen tilltalar mig. Tyvärr ingen svensk denna gång, men lugn! - fler favoriter kommer framöver.
-----
Börjar med George Ponzini, glaskonstnär, född i USA. Hans design är mycket modern, nästan "halsbrytande" och väldigt speciell. Här kan man tala om nytänkande.
Parfymflaska - George Ponzini

Ljusstake, Menora - George Ponzini
-----
Sedan två bilder på design av Ettore Sottsass, italiensk arkitekt och designer. Han formgav föremål för bl a Alessi och var en av grundarna till det italienska designkollektivet Memphisgruppen 1981.
Vaser - Ettore Sottsass

Vas - Ettore Sottsass
-
Det var allt för denna kalla, snöiga och innesittarvänliga söndag. I morgon tar vi itu med februari.

1 kommentar:

  1. Man behöver bara åka runt i glasriket för att bli alldeles salig över allt vackert som skapas. Och det vackra man inte får se på plats kan man spara på "mina bilder" och njuta av när man vill.

    SvaraRadera