torsdag 15 april 2010

KONTROLL OCH MÖRKA MOLN

Ett askmoln från vulkanutbrottet på Island breder ut sig över Europa. I många länder ställs all flygtrafik in eftersom askan kan förstöra flygmaskinernas motorer och orsaka haverier. Vad jag förstår så kan molnpartiklarna bl a ha en blästrande effekt. Hur länge luftrummet förblir stängt vet ingen riktigt säkert.
-
Naturkatastrofer händer. Olyckor händer. Vi kommer aldrig undan dem. Vi kan bygga och installera varningssystem och införa säkerhetsrutiner, vi kan informera, förstärka och försäkra i all oändlighet, men vi kan inte förhindra att det händer saker omkring - och med - oss som vi inte har kontroll över.
-
Och... då brukar jag tänka så här: Nu när så mycket ligger helt utanför vår kontroll, så borde vi människor verkligen se till att vi inte missar det som vi faktiskt HAR kontroll över. Vi ska inte mörda, våldta, råna, vandalisera, stjäla. Vi borde inte behöva belasta en redan hårt ansatt sjukvård med misshandlade och svårt skadade våldsoffer som inte gjort något, förutom att råka vara i vägen för en galning. Och vi borde inte heller behöva belasta domstolarna med allehanda galenskaper.
-
Våra läkare och sköterskor borde få ägna sig åt sjuka människor. Våra sjukhussängar borde inte behöva användas till friska människor som blivit skjutna, knivstuckna, våldtagna, misshandlade. Det är fasansfullt att det händer så mycket elände helt i onödan, katastrofer som kunde undvikas.
-
Varje morgon när jag läser tidningen så är det lätt att sätta frukosten i vrångstrupen. Det är spalt upp och spalt ner med små och stora brott. Och alla hade de kunnat undvikas om folk kunde ta kontroll - och ansvar - över sina liv.
-
Det är inget olycksfall när en 78-årig kvinna dör efter att ha blivit misshandlad på en P-plats i Landskrona. Hade förövaren haft kontroll över sitt humör så hade kvinnan levt. Men enligt förövaren och hans försvarare Leif Silbersky så var det en olycka. Men en olycka är när något händer som ingen hade kunnat förutse, begränsa eller hindra. Det är min uppfattning.
-
Jag funderar även över detta: Verkar det inte konstigt att ju fattigare (och skyldigare?) en brottsling är, desto dyrare och mer berömd advokat ska han/hon ha?
-
En annan viktig sak: Alkohol och fylla får ALDRIG vara en ursäkt eller en förmildrande omständighet när man gjort något galet. Dricker man så man tappar kontrollen, då ska man inte dricka alls.

6 kommentarer:

 1. Du har så rätt. Jag håller med till 100%. Det är så onödigt att våra skattepengar behöver användas till vård av människor som drabbats av våld. Sen är det ju allmänt känt att om någon anlitar Silbersky, så är den personen skyldig.

  SvaraRadera
 2. Kan inte låta bli att undra över hur Silbersky skulle ha agerat som försvarsadvokat åt Adolf Hitler?

  SvaraRadera
 3. luf, DET hade varit en mycket intressant konstellation.

  SvaraRadera
 4. luf, vilken intressant tanke. Silbersky hade naturligtvis hävdat att det var missförstånd. Att Tyskland egentligen gick in i Polen bara för att plocka bär enligt allemansrättten och att polackerna missförstod. Därefter hade han läst en lämplig dikt och sedan hade Hitler nog blivit avrättad i alla fall. Det hjälper ingen att ha Silbersky till försvarsadvokat.

  SvaraRadera
 5. Klokt tänkt.

  SvaraRadera
 6. Usch! Ja, jag håller helt och hållet med dig.

  SvaraRadera