onsdag 24 februari 2010

LEDIGT JOBB

Foto: Okänd
-
I dessa kalla och insnöade tider borde det finnas en VO = väderombudsman/kvinna. Det finns ju redan så många konstiga (och onödiga?) jobb, så ett till skulle inte förvåna någon. Jobbet är ledigt, men får nog inga sökande. Det kan bli lite svårt att driva ärenden och ännu svårare blir det förstås att klaga och få rätt i "högre instans". Vår Herre har ju fullt upp med annat. Se nedan.
-
Mer insnöat: Nästan dagligen läser man om tak på idrottshallar och andra byggnader som rasar in. Än så länge är det i södra och mellersta Sverige som dessa ras har hänt, men hur stor är risken att det även kan ske här uppe i norr?
-
Byggnadsreglerna ska väl vara lika och gälla hela landet... eller? Det måste finnas lagar på hur mycket tyngd ett tak ska tåla innan det ger vika och störtar in. Så och så antal kilo per kvadratmeter tak. Och sedan en ansenlig säkerhetsmarginal. Likaså för takkonstruktionen som bär upp själva taket. Vi bor ju i ett nordligt land och här snöar det. Ibland även i söder. Man tar sig för pannan.
-
Det är ju bara en enorm tur att ingen har omkommit (vad jag vet) eller blivit allvarligt skadad i något av rasen. Egentligen är det ofattbart att tak kan rasa in och alla in närheten klarar sig. Kan det vara "Högsta Instansen" som lagt sig i? Nu måste alla ansvariga, d v s arkitekter, ingenjörer, konstruktörer, byggare, politiker, jurister snarast möjligt se till att byggnadsreglerna är stränga - och följs. Det som har hänt är inget annat än - skrämmande!
-
Det är härligt att få mysa i värmen inomhus. Och ha det vackra, vita, iskalla på andra sidan rutan...

1 kommentar:

  1. Jag tror att vi som bor i norr är mycket duktigare på snö. Vi skottar våra tak innan de tyngs av allt för mycket nederbörd. Vi är bättre på allt som har med vinter att göra.
    Men den här kylan är bara för mycket. Var är de fem minusgraderna, strålande sol och vindstilla? Jag bara undrar?

    SvaraRadera