tisdag 23 februari 2010

SAMLARE ÄR LYCKLIGA MÄNNNISKOR

En tredjedel av magnetsamlingen
-
Apoteksburkarna
-
Några av fyrarna
-----
På min kyl sitter det en tidningsrubrik som lyder: Samlare är lyckliga människor. Kanske är det så. Vi tycker om att samla på oss saker, allt från frimärken till bilar. Och lyckliga och förväntansfulla går vi på jakt efter de prylar vi saknar.
-
Vi spanar in loppmarknader, auktioner, Internet o s v för att hitta FYNDET. Men ibland, när man hittat precis det man letat efter kan man efteråt känna sig både glädjerusig och lite ledsen eftersom skattjakten i sig är en njutning. Ofta är det då man börjar samla något nytt bara för att själva sökandet är så kul.
-
Mitt magnetsamlande började när jag i mitten på 1970-talet besökte USA och där hittade några roliga magneter. I Sverige på den tiden fanns knappt en kylskåpsmagnet så långt ögat kunde se, men nu översvämmas vi av dessa små ting. Min samling innehåller ca 1000 stycken. Och det räcker.
-
Några magneter har jag själv tillverkat, många har jag köpt och några har jag fått av släkt och vänner som inhandlat dem under semesterresor både inom och utom landets gränser. En magnet tar varken plats eller ökar vikten "bagagemässigt". En idealisk present till en samlare. Risken kan förstås vara att jag redan äger ett exemplar.
-
Min samling av apoteksflaskor började redan på 1960-talet. Fortfarande kan det då och då tillkomma något nytt, naturligtvis beroende på vad jag råkar hitta.
-
Fyrar i alla storlekar och modeller finns utspridda över hela hemmet. Jag fascineras av fyrar. De står oftast i mycket dramatisk natur och visar väg för sjöfarare och så har de gjort i hundratals år. Numera, när det finns satelliter som talar om för oss människor, både till lands och till sjöss, var vi befinner oss så är fyrarna inte lika viktiga. Tyvärr får många fyrar förfalla då de inte behövs längre. Men de är trots allt en viktig del av vår historia och en kulturskatt att vårda.
-----
I kväll blir det bl a "Bygglov" på TV4, "Såld på hus" på TV4+ och "Sissela och dödssynderna" på SVT2. God kväll!

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig till fullo. Samlare är lyckliga människor. Dessvärre kommer man till den punkt då man inte kan samla längre och jag är där nu. Det är dags för avyttring av mitt samlande och det är inte alls lika roligt.

    SvaraRadera