tisdag 9 mars 2010

FILMSTJÄRNOR I PAPPER

När jag var barn tyckte jag bl a om att leka med klippdockor. Min bästis och jag kunde leka i timmar med våra "pappers-alter-egon". Vår låtsasvärld var fylld av drömmar och fantasi. Kanske kan man säga att pappersdockorna var den tidens Barbiedockor. De var mycket söta och hade massor av vackra kläder. Under en period (1950-talet) fanns några av de största kvinnliga filmstjärnorna i Hollywood att köpa som klippdockor. Naturligtvis tjatade jag till mig några av dessa eftertraktade objekt (som tydligen kom från Danmark).
-
Dessa klippdockor fick man i ett häfte med hårda pärmar där själva filmstjärnedockan var tryckt och som man klippte ut. Stjärnan i fråga var alltid i två exemplar, stående i en pose på framsidan och i en annan på baksidan. Inuti häftet var det några ark i tunnare papper med kläder och accessoarer. Garderoben innehöll allt från morgonrockar, nattlinnen och tenniskjolar till skiddressar, pälsar och aftonklänningar. Tillbehören bestod av skor, hattar, väskor, parfymflaskor, m m.
-
Här nedan presenterar jag mina tre stjärnor, Grace Kelly, Elizabeth Taylor och, den kanske lite mindre kända, June Allyson. Som alltid - när man har en överfull garderob - var det svårt att välja vilka kreationer som skulle visas upp. Men här kommer i alla fall ett litet urval.
-
Klippdockan Grace Kelly till priset av 2,75 kr.
-Grace Kelly (1929-1982)
--------------------------------------------
Elizabeth Taylor (1932-)
-----------------------------------------------June Allyson (1917-2006)
----------------------------------------------
Jag är glad att jag sparat dessa pappersleksaker och att de fortfarande är i så gott skick. De börjar ju vara riktiga rariteter.

10 kommentarer:

 1. Vad jag blir avundsjuk. Inte har jag sparat mina klippdockor. Det lär vara ett hett samlarområde och du kan säkert få ganska hyfsat betalt om du skulle sälja dem på Tradera. Men varför skulle du göra det?

  SvaraRadera
 2. Helt fantastiskt!!Jag har inte kvar några heller,tyvärr!!!Otroligt vackra!

  SvaraRadera
 3. Jag har också skrivit om detta: http://annapanna-tredjevaningen.blogspot.com/2007/10/sllsynta-ord-iii.html
  Mina är sedan länge borta men vi har kvar en cirka halvmeterhög pappersdocka med flera ombyten från min mammas barndom. Helt fantastisk.

  SvaraRadera
 4. Annapanna, den pappersdockan måste verkligen vara en raritet. Har aldrig varken sett eller hört talas om en pappersdocka av den storleken. Vet du något om dess ursprung?

  Har lämnat kommentar på din blogg från 2007/10.

  SvaraRadera
 5. I morgon ska jag fotografera rariteten och blogga om den. Hav tålamod.

  SvaraRadera
 6. Ser fram emot det!!!

  SvaraRadera
 7. Vad kul att du har sparat allt detta.

  SvaraRadera
 8. JAA!Och undebara kläder!

  SvaraRadera
 9. Och dessutom Grace Kelly!

  SvaraRadera
 10. Chintoh: Välkommen! Har missat din tidigare kommentar. Men nu ser jag ju alla kommentarer, även om de inte är på senaste inlägget.
  Ja, vackra Grace Kelly talades det ju om här om dagen när det var furstebröllop i Monaco igen.

  SvaraRadera