måndag 22 mars 2010

LEVERERA OCH PRESTERA


Visst har det blivit en felaktig förskjutning i betydelsen av orden leverera och prestera? Nu hör man dagligen att idrottsmän LEVERERAR, när de gör en god prestation och vinner. Men borde det inte heta PRESTERAR? Enligt Svenska Akademiens ordlista så betyder leverera "lämna, avlämna" (kan också betyda "batalj, inlåta sig i strid", men inom idrotter så är det bara segern, inte själva striden, som räknas som "leverans").
-
Kollar man upp ordet prestera så betyder det "åstadkomma, fullgöra, utföra, erlägga, uppvisa, framlägga". Min uppfattning är att man levererar varor av något slag, men presterar tjänster, uppdrag, t ex under en ishockey- eller fotbollsmatch. För mig har leverera med saker att göra medan prestera rör människor.
Kräftor/krabbor/varor/gods - levereras

Grönsaker - levereras

Kalkoner - levereras
Ishockeylaget vinner - det presterar

Slalomåkaren åker snabbast - presterar
Fotbollsspelaren gör mål - presterar
Golfspelaren vinner touren - presterar
---
Idrottsmän presterar fantastiska resultat, men de levererar inte mjölken till ICA/Konsum och inte heller levererar de pizzan till lördagsmyset.
---
Slut på måndagsgnället!

1 kommentar:

  1. Det finns mycket galenskaper i språket. En del ord används felaktigt så ofta att det så småningom blir rätt. Men man ska protestera när det blir allt för galet.

    SvaraRadera