onsdag 9 december 2009

FRÅN UTEDASS TILL BADRUM


I dag för 49 år sedan, den 9:e december 1960, flyttade vår familj från ett omodernt hus med utedass och ved- och kokseldad panna i ett hörn av köket till en nybyggd villa med badrum och med oljeeldning i ett pannrum i källaren. Under 13 år hade vi "bott in" oss i vårt gamla, omoderna men hemtrevliga hus innan det var dags för flytten till den moderna (på den tiden) 1½-plansvillan.

-
Min mamma var euforisk vid tanken på att få badrum med badkar, WC och till och med bidé. Jag minns att hon skrattande sa, att den första veckan i nya hemmet tänkte hon tillbringa i det efterlängtade badrummet. Vintrarnas isande kalla toabesök på gammelhusets utedass var äntligen ett minne blott.
-
Bakom oss var även gammelhusets kalla och huttrande vintermorgnar när föräldrarna kom ner i köket och elden brunnit ut under natten. Det gick ett tag innan det blev sprutt i pannan igen och värmen hunnit sprida sig till alla rum. Så skönt att vara barn och bli nerburen till frukost i det svala köket inlindad i en rosa och vit filt med nallar på.
-
Vattnet i köket pumpades från början in med en pump som satt i ett litet skåp. Avloppet gick ut i en brunn som fick tömmas med jämna mellanrum. Så småningom bestämdes att vatten och ordentligt avlopp skulle installeras. Det var fint att bara behöva vrida på en kran så kom vattnet. Visserligen bara kallt, men en eldriven varmvattenberedare gav varmt vatten. Några vintrar frös den nygrävda vattenledningen och det var ett bestyr att få den upptinad - bara för att den skulle frysa igen.
-
Inte undra på att mamma i det nya huset kände sig som en lyxhustru när hon nyss uppstigen gick in i ett varmt kök och slapp tända i pannan varje vintermorgon, slapp frysa rumpan av sig på utedasset och bara hade att vrida på kranarna så rann det både kallt och varmt vatten, både i kök och badrum. Och likaså i den praktiska tvättstugan med tvättmaskin, centrifug, tvättbalja och torkrum. Det var nästan för mycket nymodigheter på samma gång.
-
Jag är så glad och tacksam för att mina föräldrar fick många bra och fina år i det nya hemmet. Det var de verkligen värda.

2 kommentarer:

  1. Jag minns själv hur fantastiskt det var att slippa gå på utedasset i höstmörkret. Att få toalett och badkar inomhus var en dröm för hela familjen. Tänk vad mycket vi har upplevt under vår levnad.

    SvaraRadera
  2. Min Far byggde om vårt omoderna hus 1952.Före det hade vi bara utedass och fick bära vatten.Vi bodde i en barack under tiden,vilket i sig var spännande.Vilken lycka när vi fick flytta in,men toaletten i källaren var inte riktigt klar.Det ordnade Far på hösten.
    Säger som gunnel,vi har varit med om ganska mycket under vårt liv om man tänker efter.

    SvaraRadera