måndag 7 december 2009

MIN SAGA OM TOMTEN OCH FINANSKRISEN

Min saga är från julen 2008 men tyvärr är den ju fortfarande ganska aktuell.
Rufse Rödbyxa och Barre Blåbyxa
-
Del 1 (av 3)
-

Det var bara några få dagar kvar till julafton och Tomten hade det mer stressigt än på många år. Människornas finanskris hade faktiskt börjat märkas även i Granskogen där Tomten bodde. På grund av alla varsel, uppsägningar och allmän oro på den berömda "Marknaden" de senaste månaderna, så hade han fått in ännu fler önskelistor än vanligt och nu var det inte barnens listor att ta hand om. Nej, detta år var det dessutom massor av föräldrar som önskade sig nya jobb eller att deras gamla arbeten skulle få vara kvar.
----
Egentligen var det ju inte Tomtens uppgift att ta hand om människornas problem, allra helst som de själva skapat dem, men eftersom han visste att om han inte brydde sig om de vuxna människorna så skulle eländet i slutändan gå ut över deras barn. Och det kunde bara inte få hända. Alltså var han tvungen att agera.
----
Resultatet av detta beslut blev att Tomten flängde omkring så snabbt han förmådde; både skägg och luva slängde och dängde av fartvinden. Tomtemor tittade oroligt efter honom och skakade bekymrat på huvudet. Hon var rädd att Tomtefar skulle ta ut sig fullständigt och att det skulle gå likadant som vid lågkonjunkturen på 1990-talet. Då slutade en av jularna med att Tomtefar blev totalt utbränd och fick läggas in på Tomteakuten. Där blev han liggandes i över ett halvt år. Och när han äntligen skrevs ut, då var det dags att börja planera för den kommande julen. Han hade aldrig repat sig fullständigt efter den pärsen och Tomtemor hade lagt märke till att han hade blivit mer tankspridd ocoh även en aning mer glömsk sedan dess.
----
Här om dagen hade hon till exempel kommit på honom med att hälla julglögg i gröttallriken när det var mjölk han skulle ha där. När hon påpekade det för honom hade han sagt att han behövde något stärkande till maten.
----
- Hur ska du kunna köra renarna och styra släden om du börjar glögga redan vid morgongröten? hade hon frågat med glimten i ögat.
- Oroa dig inte, mor lilla, det är ju flera dagar till julafton. Och Rudolf har läget under kontroll. Renarna vet var de ska! Tomtens bullrande skratt hade ekat genom hela Tomtebo.
----
För att få hjälp med Tomteverkstan AB:s alla åligganden hade Tomten kallat in två av sina yngre bröder, Rufse Rödbyxa och Barre Blåbyxa och även deras respektive fruar, Rufsa och Barra. Tomtefar var en modern arbetsgivare, utan några förlegade könsrollsaspekter, så hos honom var det Rufsa och Barra som skötte om husen, djuren, maskinerna, ägorna ocoh skogen medan Rufse och Barre ägnade sig åt det administrativa arbetet på kontoret. I mån av tid så brukade de sistnämnda också hjälpa Tomtemor med diverse innesysslor.
----
Rufsa och Barra anlände till tomtekontoret med rosor på kinderna efter att ha tillbringat hela förmiddagen ute i tomteskogarna. De stampade av sig snön från de pälsbrämade skinnstövlarna och slog sig ner bredvid de andra i den stora, bekväma gästsoffan som stod i ett hörn av rummet. Tomtefar satt bakom ett enormt skrivbord som var helt täckt av önskelistor i alla färger och storlekar.
----
- Det är en väldig aktivitet i Granskogen, sa Barra. Många stadsbor verkar vara ute för att hugga sig en julgran. Det är lugnare i Tallskogen, det är bara någon enstaka människa där för att plocka lite tallris till någon vas. Jag har hört att de sätter små, röda trähjärtan i riset.
- Ja, och i Björkskogen är det alldeles lugnt, sa Rufsa. Där får vi nog inte se några människor alls förrän till Midsommar. Då vill de ha björkris att löva stången med. Och kanske för att pryda farstukvisten. Förresten, jag har hört några konstiga rykten om att det nu finns att köpa konstgjorda granar i alla möjliga färger. Till och med svarta! Har ni hört något så tokigt? Man blir aldrig klok på vad människorna hittar på. Nej, tacka vet jag att ha gröna, granna granar som grannar. Hon fnittrade.
----
Tomtefar, Tomtemor, Rufse, Barre och Barra skrattade alla gott åt Rufsas vits. Sedan blev Tomtefar allvarlig. Han tittade sig omkring, som om han plötsligt kom ihåg varför de alla var samlade.
-------
I morgon kommer fortsättningen på sagan.

1 kommentar:

  1. Alldeles rätt årstid för julnovell. Praktisk att dela upp den i tre delar.
    Men jag tänker mest på vad som hänt svägerskan idag. Tråkigt för maken och tråkigt för er alla nära.

    SvaraRadera