måndag 21 december 2009

O HELGA NATT


---
För mig är det jul när jag hör "O Helga Natt" med Jussi Björling, vår världsberömde tenor och antagligen den bäste sångare vi haft, men som tyvärr dog alldeles för tidigt. I slutet på 1950-talet spelade han in den ultimata versionen av denna älskade sång, även kallad "Adams julsång". Nästan varenda artist har - med mer eller mindre lyckat resultat - gett sin tolkning, men ingen har ens kommit i närheten av Jussi Björlings mäktiga inspelning. Har ni förresten tänkt på att man aldrig hörde Jussi andas? Många sångare kan ganska ljudligt dra in luft, men inte Jussi. Han måste ha haft en fantastisk andningsteknik.
-
Under flera år fram till 1999 kunde man njuta av radioprogrammet "Julöppet från Visby" som sändes från Gotland klockan 00.00 till 02.oo natten till julafton. Programledare var Bertil Perrolf som tillsammans med Tommy Wahlgren vandrade omkring bland gränderna i Visby. Ibland stannade de till och pratade med någon förbipasserande nattvandrare eller ringde på dörren till något julsmyckat hus där de sista julförberedelserna var i full gång. De kunde bli bjudna på första skivan av den nykokta skinkan samtidigt som de fick ett trevligt samtal med husfolket. Senare - i studion - varvades mysigt prat och lyssnarnas insända julhälsningar med vacker julmusik.
-
Programmet inleddes alltid med Jussi Björlings "O Helga Natt". Precis vid midnatt, när 23 december blev till 24 december, strömmade de vackra tonerna ut i etern. Och omedelbart efter sista tonen hörde man havsvågorna rulla in mot Visby. Sedan blev det en liten lågmäld meditation av Bertil Perrolf där nere vid stranden innan han påbörjade vandringen tillbaka mot staden. För mig var dessa program nästan magiska. Julen hade börjat - på riktigt!
-
Perrolf var känd för sitt detaljerade bildspråk och jag har hört att särskilt synskadade människor uppskattade alla hans program (bl a "Skivor till kaffet") tack vare hans sätt att beskriva natur, väder, miljö m m. Perrolf började på Radiotjänst redan 1938. Han levde mellan 1917 och 2004.
-
Det finns många gamla radiopersonligheter, TV-diton och program som man önskar man kunde få höra/se igen. Där är den igen - nostalgin.

2 kommentarer:

  1. Det finns två personer vars röster kan få tårarna att rinna för att det är så vackert. Den ena är Jussi i vissa arior, den andre är Elvis Presley i en del smäktare. Vilken gåva att äga en vacker stämma.

    SvaraRadera
  2. Även om det kanske mest är mansröster som berör oss kvinnor så kan ändå Eva Cassidy i "Songbird" få mina tårar att trilla. Det har funnits några röster i världen som rört ens innersta strängar mer än andra, Jussi, Elvis och Eva. I alla fall för mig. Och jag kan nog komma på någon fler.

    SvaraRadera